Persbericht Skatebond Nederland

WK skeeleren, Anyang, Zuid-Korea, 2 t/m 9 sept. 2006

Geen toptienplaatsen op eerste dag WK weg

De Nederlandse senioren zijn op de eerste dag van het wegtoernooi op het WK skeeleren in Zuid-Korea niet in de top tien geëindigd. Uitslagen tussen de 14 en 18 waren hun deel. Ronald Mulder uit Zwolle sprintte op de 200 meter, waarop hij 14e werd, wel naar een nieuw Nederlands record. Winnaar Gregory Duggento uit Italië vestigde een nieuw wereldrecord (16.209) op de 200 m, die sinds enkele jaren wordt gereden.

Mulder miste op de 200 meter net de finale met de eerste twaalf van het klassement. Deze twaalf reden later op de dag om de medailles. Mulder, die op het EK de beste Nederlandse man was met twee vierde en twee vijfde plaatsen: "Mijn doel was om in de finale te komen. Ik moest als 40ste van start en reed een tijd van 16,998. Dat was vierhonderdste tekort voor de finale. Alweer net ernaast zoals ook op de 300 en de 1000 tijdens het pistetoernooi. Wel een nieuw Nederlands record, maar dat interesseert me niet zo. Ik wilde gewoon een finaleplaats en dat is niet gelukt."
Achter het Italiaanse sprintkanon Duggento werd de Nieuw-Zeelander Kalon Dobbin, die goud pakte op de 300 m op de piste, tweede. Hij moest bijna 0.3 toegeven. Het brons was voor de Belg Wouter Hebbrecht. Bij de dames werd Elma de Vries uit Haule 16e. Het goud ging naar de Colombiaanse Caicedo, voor Gonzales (Arg) en Nunez (Chili).

Elma de Vries, op het EK nog goed voor zilver en brons, werd 15e op de 10 km punten- en afvalkoers: "Het was loeizwaar. Ik kon af en toe goed voorin meedoen, maar zakte ook net zo makkelijk weer naar achter."
Sjoerd Huisman uit Andijk finishte als 15e in de punten- en afvalkoers. Emiel Blauw uit Roden werd hier 18e.
Bij de junioren behaalde Koen Verweij uit Alkmaar op de puntenkoers de vijfde plaats op de puntenkoers. Hij pakte twee punten, waarmee hij er twee tekort kwam voor brons en drie voor goud. Halverwege de race pakte Verweij twee keer kort na elkaar een punt. Daarmee was hij tot en met de eindsprint kansrijk voor goud. De Colombiaan Zamudio won die laatste sprint echter en Verweij wist daar 1 punt te pakken, te weinig voor een medaille.

Bianca Roosenboom uit Kampen, Europees kampioene bij de junioren op de 200 m, eindigde op de 200 m als elfde en als tweede Europeaanse.

Het WK op de weg duurt nog drie dagen. Zaterdag 9 september wordt de afsluitende marathon verreden.