Ingezonden persbericht


'D4 net' (voormalig Autonoom Centrum) brengt bezoek Libanon

Een drietal medewerkers van 'D4net': Dromen, Denken, Durven, Doen vertrekt op 11 september naar Beiroet en keert op 27 september terug, Er is nog een kleine onzekerheid omtrent de reis vanwege de aanhoudende grensblokkades van Israël en de beperkingen die dit voor het vliegen naar Beiroet met zich meebrengt.

Het doel van de reis is:

- Solidariteit uiten en steun geven aan de Libanese bevolking
- Steun geven aan, en opbouwen van relaties met onafhankelijke actie- en belangengroepen
- Onderzoek naar het gebruik van wapens door Israël, met name van clusterbommen en munitie met verarmd uranium
- Materiaal verzamelen d.m.v. interviews, film,en foto's om in Nederland de discussie te verdiepen over wat er zich in Libanon en het gehele Midden-Oosten afspeelt

De deelnemers in de delegatie hebben ervaring in soortgelijke missies in het verleden naar Palestina (de Bezette Gebieden) en Oost-Timor.

De delegatie bezoekt de getroffen regio's in het land en probeert in Beiroet duurzame contacten op te bouwen met onafhankelijke Libanese NGO's. Daaronder ook vertegenwoordigers van NGO's die hulp bieden aan vluchtelingen die alles kwijt zijn geraakt. D4net wil deze organisaties op alle mogelijke manieren die binnen haar bereik liggen steunen. Tevens zal in samenwerking met contacten in het zuiden van Libanon onderzoek worden verricht naar het gebruik van omstreden wapens, waaronder clustermunitie en antitankgranaten met verarmd uranium. Human Rights Watch en mijnopruimingsteams hebben inmiddels kunnen aantonen dat er meer dan 249 plekken in Libanon bezaaid zijn met niet-ontplofte stuks (cluster)munitie. Een van de deelnemers aan deze reis is tevens werkzaam bij de stichting LAKA en beschikt over veel expertise van het militair gebruik van verarmd uranium.

Na terugkomst in Nederland wordt verslag gedaan van de bevindingen met een audiovisuele reportage, artikelen en informatie- en discussiebijeenkomsten. D4net denkt op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan meer analyse en debat over de gespannen en uiterst fragiele situatie in het Midden-Oosten die ook haar weerslag heeft op de Nederlandse samenleving. Media die geïnteresseerd zijn kunnen ons in Libanon telefonisch bereiken. Zij worden verzocht daartoe eerst contact op te nemen met 'D4net' in Nederland. Om het juiste Libanese telefoonnummer te krijgen. Uiteraard zijn we bereid media te woord te staan na terugkomst in Nederland.

Tijdens het bezoek zullen we zoveel mogelijk verslag doen op onze website: www.d4net.nl Op deze website staan ook meerdere door ons geschreven artikelen over Libanon en 9/11

D4net
Bilderdijkstraat 165-F
1053 KP Amsterdam
email d4net@xs4all.nl
020.6126172
06 10484404
giro 6131418
Stichting Afval, Amsterdam