Gemeente Hellendoorn


Cursus Scootmobiel op 12 en 19 september - Opgeven voor 1 september

De gemeente Hellendoorn organiseert op 12 september een theoriecursus 'Omgaan met de scootmobiel' en op 19 september is een praktijkcursus. Steeds meer mensen met een lichamelijke beperking ontvangen vanuit de wettelijke mogelijkheden een vervoersvoorziening. De groep scootmobielgebruikers is de laatste jaren zeer sterk toegenomen. Bij het in ontvangst nemen van de scootmobiel krijgt men instructies over het gebruik van de scootmobiel en wordt een proefrit gemaakt. Als het nodig is krijgt men een aantal gewenningslessen. Het er ermee leren rijden begint daarna pas. De gemeente Hellendoorn wil scootmobielbezitters op weg helpen en organiseert daarom de cursus "Omgaan met de scootmobiel".

Wat leert men?
De gemeente en belangenbehartigers van gehandicapten en ouderen streven zoveel mogelijk zelfstandigheid na. Dit willen ze om iedereen zo lang mogelijk zelfstandig aan het maatschappelijke leven te laten deelnemen. Een scootmobiel is voor veel mensen een goed hulpmiddel. Om aan het verkeer deel te nemen moet men echter wel de verkeersregels en verkeersborden kennen. In het theoriegedeelte van de cursus op 12 september wordt dieper op de verkeersregels ingegaan. Het komt voor dat een scootmobielbezitter weinig tot geen gebruik maakt van zijn/haar vervoermiddel omdat hij/zij onzekerheid is. Hiervoor is op 19 september de praktijkcursus 'voertuigbeheersing' opgezet. Men leert onder bijzondere omstandigheden goed te manoeuvreren met de scootmobiel en dus veilig te rijden zonder zichzelf of een ander in gevaar te brengen.

Speciaal Parcours
Voor het praktijkgedeelte wordt een speciaal parcours uitgezet op het Marktplein en zullen praktijksituaties worden nagebootst en krijgen de deelnemers instructies. Aan het einde van de cursus krijgen de deelnemers adviezen mee hoe ze hun zwakke punten in de voertuigbeheersing en in het verkeer kunnen verbeteren.

Afstand te ver naar het Hervormd Centrum?
De cursus wordt gehouden in het Hervormd Centrum. Dit is centraal gelegen in Nijverdal. Mocht men willen deelnemen aan de cursus maar is de afstand naar het Hervormd Centrum moeilijk te overbruggen dan zorgt de gemeente voor gratis vervoer.

Meer informatie en opgave
Wanneer men meer informatie wenst over de Scootmobielcursus kan men contact opnemen met het loket Zorg, Welzijn, Onderwijs en Sport. Het loket is bereikbaar op telefoonnummer 0548-630215. Ook kan men zich daar, voor 1 september, opgeven voor de cursus. Op de gemeentelijke advertentiepagina in het Twents Volksblad is een antwoordbon afgedrukt die men kan invullen en voor 1 september a.s. aan de gemeente zenden.

Er kunnen maximaal 40 scootmobielbezitters deelnemen. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Geef u dus op tijd op!