FNV

Nieuwe WAO snel verbeteren

De WAO heet voortaan Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Van de FNV mag die wet weer op de schop. Dat schrijft de vakcentrale aan de Tweede Kamer.

De uitkeringen van volledig arbeidsongeschikten (IVA) moeten op de kortst mogelijke termijn omhoog met 5 procent naar 75 procent. Bovendien pakt de regeling waaronder gedeeltelijk arbeidsongeschikten vallen (WGA) onrechtvaardig uit. Voor hen wil de FNV een loongerelateerde uitkering die past bij hun situatie: het arbeidsongeschiktheidspercentage maal 70% van hun oude loon.

Dat schrijft FNV-voorzitter Agnes Jongerius in een brief aan de Tweede kamer. Daarin dringt ze bovendien aan op versoepeling van de veel te strenge criteria bij de herkeuringen van gedeeltelijke WAO-ers onder de 50 jaar.

Omhoog

Volgens de FNV kunnen de IVA-uitkeringen omhoog naar 75 procent, omdat voldaan is aan twee voorwaarden die het kabinet destijds bij de vaststelling van de WIA stelde: De instroom van het van het aantal arbeidsongeschikten dient minder dan 25.000 per jaar te zijn.

Bovendien mag het doorbetaalde loon bij twee jaar ziekte maximaal 170 procent zijn. De peildatum voor beide voorwaarden werd vastgesteld op augustus 2007. Maar de FNV constateert dat daar nu al ruimschoots aan voldaan is. Jongerius in haar brief: "Zo lang hoeven we echter absoluut niet meer te wachten".

Veel kritiek heeft Nederlands grootste vakcentrale ook op de veel te strenge criteria die het UWV hanteert bij de verschillende arbeidsongeschiktheidsregelingen. De praktijk wijst uit dat maar 30 procent van de volledig arbeidsongeschikten een IVA-uitkering krijgt en 70 procent een (lagere) WGA-uitkering.

Dat laatste hangt samen met de verwachtingen hoe lang iemand volledig arbeidsongeschikt zal blijven (duurzaamheidcriterium). De FNV vindt dat uitvoerder UWV het duurzaamheidcriterium veel strenger toepast dan de bedoeling was. Jongerius: "De instructies voor het UWV moeten op dat punt worden bijgesteld."

Risico

De FNV-voorzitter breekt ook een lans voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Eenmaal beoordeeld voor de WGA, lopen zij het risico na verloop van tijd in een lagere uitkering te komen.

Want alleen als iemand 50 procent verdient van wat het UWV (theoretisch) vaststelt, ontkomt hij of zij aan deze verlaging. Bij te weinig verdiensten of bij werkloosheid straft het systeem mensen dus dubbel: minder inkomen en minder uitkering. Daarom pleit de FNV voor ombouw van de regeling waarbij mensen gewoon een loongerelateerde uitkering krijgen die past bij hun situatie.

Over de herkeuringen van WAO-ers onder de 50 jaar kondigt de FNV een onderzoeksrapport aan dat "een goede basis kan zijn voor een evaluatie van de herbeoordelingoperatie". Dit onderzoek naar de re-integratie van deze groep voert de FNV momenteel uit, samen met cliƫntenorganisatie uit de sociale zekerheid.

12 september 2006
Lees de complete brief aan de Tweede Kamer.doc