VVD


12-9-2006

Zsolt Szabo: Efficiënte dienstverlening overheid stap dichterbij

De Kamer heeft ingestemd met de invoering van het Burger Service Nummer (BSN). Hiermee is volgens de VVD een stap in de goede richting gezet naar de realisatie van een moderne overheid.

Mede door de invoering van het BSN zal de overheid slagvaardiger kunnen optreden, wat uiteindelijk zal leiden tot een vermindering van de administratieve lasten en lagere transactie kosten bij de verwerking van persoonsgegevens.

Al in 2003 kwam de VVD met het rapport "De Belgen Voorbij" (www.zsoltszabo.nl) waarin werd gepleit voor een modernere overheid. Zo werd er een stappenplan beschreven dat zou moeten leiden tot efficiëntere dienstverlening en een uniforme overheidsstructuur. Dit rapport heeft ervoor gezorgd dat het Kabinet met een duidelijke visie omtrent modernisering kwam en het project `de elektronische overheid' lanceerde.
Een van de grootste ergernissen van burgers en bedrijven is, dat zij regelmatig gegevens die al bij de overheid bekend zijn, nogmaals moeten aanleveren. De invoering van het BSN zal daarin verandering teweeg brengen. Zo kunnen burgers straks met het BSN bij verschillende overheidsorganisaties terecht, en hoeven zij minder gegevens op formulieren in te vullen en worden de administratieve lasten verlaagd.

´Uiteraard heeft de VVD veel aandacht voor de bescherming van persoonsgegevens, en houdt dan ook nauwlettend in de gaten dat deze niet in het geding komen´. Echter, een dergelijke koppeling was altijd al mogelijk en is dan ook in de Wet Bescherming Persoonsgegevens geregeld´, zegt Zsolt Szabo, woordvoerder ICT.

dinsdag 12 september 2006

Voor nadere informatie: z.szabo@tweedekamer.nl of 070-318.29.14