Ingezonden persbericht


Schrijvende ambtenaren gezocht!

Wie wordt de best schrijvende ambtenaar van Nederland in 2006? Dat maakt Annemarie Jorritsma op 29 november om 16.00 uur in Den Haag bekend tijdens de feestelijke finale van de schrijfwedstrijd ' De overheid schrijft stukken beter'. Schouten & Nelissen, een van de grootste training- en adviesorganisaties van Nederland, organiseert voor de tweede keer deze schrijfwedstrijd. Vorig jaar won Esther van den Enden van VWS de hoofdprijs met haar stuk over maatregelen bij de grieppandemie. Dit jaar doen weer verscheidene ministeries, gemeenten en provincies mee. Welke ambtenaren durven de uitdaging aan? Wie waagt het om zijn afdeling eens goed op de kaart te zetten?

De ambtenaar die in aanmerking wil komen voor de felbegeerde titel, hoeft niet veel te doen. Hij of zij stuurt voor 1 oktober 2006 via zijn of haar afdeling Communicatie een eigen stuk naar de wedstrijdjury. Daarna gaat alles vanzelf. Is het stuk goed geschreven, dan dingt het in de finale mee naar de hoofdprijs. De schrijver wordt dan uitgenodigd om naar Den Haag te komen om de prijs in ontvangst te nemen. Omdat dit jaar 'duurzaamheid' het thema is, zou het mooi zijn als het stuk een relatie heeft met dit onderwerp. Dat zal niet zo moeilijk zijn: de overheid is op talloze gebieden met duurzaamheid bezig: duurzaam ontwerpen, bouwen, wonen, communiceren, opleiden, investeren .. Met opzet heeft de jury een abstract thema gekozen: zo kan iedereen meedoen. Overigens is die relatie met duurzaamheid een aanbeveling en géén beoordelingscriterium. Jurysecretaris Johannes de Geus: 'We zijn op zoek naar schrijftalent. Als een schrijver nooit over dit onderwerp heeft geschreven, zou het jammer zijn hem of haar van deelname uit te sluiten. Andere stukken mogen ook ingestuurd worden en dingen volwaardig mee naar de hoofdprijs!'

De stukken kunnen door de eigen afdeling Communicatie ingestuurd worden tot 1 oktober 2006. Voor informatie kunt u zich wenden tot de algemene site www.stukkenbeterschrijven.nl.

Achtergrond van de wedstrijd
Johannes de Geus, adviseur bij Schouten & Nelissen, auteur van het boek 'Stukken beter schrijven' én projectleider van de schrijfwedstrijd licht de achtergrond toe: "Steeds meer ambtenaren zijn met taal en schrijven bezig. Dat moet ook wel: burgers nemen geen genoegen meer met een overheid op afstand, die met onbegrijpelijke volzinnen haar lezers beledigt. Bij training en coaching merk je dat het wel veel vraagt van de hedendaagse schrijver, lezergerichter en toegankelijker schrijven, zonder te informeel te worden. Omdat wij tegelijk merken dat het veel ambtenaren goed lukt om met hun lezer contact te maken, hebben wij vorig jaar met enkele overheidsinstanties de koppen bij elkaar gestoken voor de opzet van een landelijke schrijfwedstrijd. Dat werd een mooi succes met trotse winnaars die in hun eigen organisatie boegbeelden zijn geworden. Op aandringen van die overheden en onze juryvoorzitter van vorig jaar, mevrouw Jeltje van Nieuwenhoven, prolongeren we de wedstrijd graag!"

Opzet van de wedstrijd
Het bijzondere van dit initiatief van Schouten & Nelissen, in samenwerking met Adecco en Wegener Huis-aan-huiskranten is dat zowel ambtenaren van ministerie, provincie als gemeente kunnen meedoen. Achter deze wedstrijd staan de mensen van 'De andere overheid', onderdeel van het ministerie van BZK. Voor de ministeries heeft het Secretarissen-Generaal-beraad zich achter deze wedstrijd geschaard; voor de provincies de Adviesgroep Communicatie Provincies en het Interprovinciaal Overleg, namens de gemeenten de Directie Communicatie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Bij de voorbereiding is ook SDU Uitgevers "(van het Groene boekje) en uitgeverij Thema betrokken.