Meer zorgorganisaties sturen op kwaliteit

Actiz

Reactie ActiZ uitkomsten LPZ
Meer zorgorganisaties sturen op kwaliteit

ActiZ ziet het als een positieve ontwikkeling dat steeds meer zorgorganisaties (vooral verpleeg- en verzorgingshuizen) deelnemen aan de Landelijke Prevalentiemeting Zorg (LPZ). Volgens de brancheorganisatie van verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg tonen organisaties daarmee aan dat ze sturen op kwaliteit. ActiZ ziet een verband met de normen voor Verantwoorde zorg die vorig jaar zijn vastgesteld. Zorgorganisaties nemen die normen als uitgangspunt en willen daarom weten hoe ver ze staan. Medische zaken zijn daarbij uiteraard belangrijk. Maar daarnaast moet men ook oog hebben voor andere onderwerpen die de kwaliteit van leven beïnvloeden, zoals participatiemogelijkheden, welzijn en woonomstandigheden.

Cijfers belangrijk
ActiZ hecht veel waarde aan het meten van prestaties. De LPZ vervult hierin een belangrijke functie binnen de sector. In het kader van verantwoorde zorg wordt het meten van prestaties verder uitgebreid. Alle instellingen zullen, met behulp van de LPZ meting, RAi view of andere meetmethoden, registraties gaan bijhouden en de kwaliteit van zorg in kaart brengen. Niet alleen op de medisch inhoudelijke kanten maar ook ten aanzien van het cliëntenoordeel, bij voorbeeld over wonen, participatie en welzijn. Dat is een belangrijke stap voorwaarts. Het biedt het management inzicht in de dagelijkse kwaliteit van zorg aan haar bewoners. Het biedt medewerkers inzicht in datgene waar zij zich in de dagelijkse zorg op moeten richten en in zaken waar extra aandacht voor wordt gevraagd.

Maar, meten is niet genoeg
Meten is stap 1 een adequate aanpak van problemen is 2. Binnen de sector is het afgelopen jaar, in samenwerking met beroepsorganisaties en cliëntenorganisaties hard gewerkt om problemen aan te pakken. Dat heeft geleid tot een groot aantal protocollen en richtlijnen en een groot aantal goede voorbeelden die illustreren hoe de kwaliteit van zorg daadwerkelijk kan verbeteren. Op veel plaatsen worden die geïmplementeerd en zijn kwaliteitsverbeteringen in gang gezet. In de komende periode zal ActiZ met de andere betrokken organisaties alles op alles zetten om de opgedane kennis te verspreiden en instellingen waar nodig te ondersteunen bij het realiseren van verantwoorde zorg.

Bekostigingvraagstuk nog niet opgelost
Tegen de achtergrond van het voorgaande is het onbegrijpelijk dat het bekostigingsprobleem nog steeds niet is opgelost. Het recente CTG onderzoek laat ondubbelzinnig zien dat verpleeghuizen per cliënt op dit moment onvoldoende middelen krijgen om de zorg te leveren waar cliënten gelet op hun indicatie recht op hebben. En alle inspanningen van de branche ten spijt: zonder voldoende middelen is geen adequate aanpak mogelijk van alle voor cliënten belangrijke gezondheidsproblemen en zal (snelle) kwaliteitsverbetering uitblijven.


Noot voor de redactie