Time : 19:35:38
Date : 12 September 2006
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: stand van zaken ivm de langkorrelige rijst afkomstig uit de Verenigde Staten

Het Voedselagentschap zet de maatregelen verder die genomen werden volgend op het verschijnen van de Beschikking van de Europese Commissie van 24 augustus die tot doel heeft het in de handel brengen van langkorrelige rijst uit de V.S. dat verontreinigd is met genetisch gemodificeerde rijst « LL RICE 601 » te voorkomen.

Geen enkel lot rijst uit de V.S. werd sinds de 24ste augustus via België ingevoerd om op de communautaire markt gebracht te worden.

Het Voedselagentschap zette een controleplan in werking voor de loten die voor de 24ste augustus in de handel werden gebracht.

De invoerders hebben binnen het kader van hun autocontrole de loten die voorradig waren in hun bedrijven geanalyseerd en hun klanten gewaarschuwd. Alle resultaten die tot nu toe in dit verband aan het Agentschap werden medegedeeld zijn gunstig (afwezigheid GGO's). De eerste resultaten van controlemonsters die door het Voedselagentschap zelf werden genomen zijn eveneens gunstig.

In overeenstemming met de communautaire aanpak zal het Agentschap, nu het de eerste invoerders van Amerikaanse rijst heeft gecontroleerd, zijn controles uitbreiden naar producten stroomafwaarts van de invoerders.

Het Voedselagentschap herinnert de operatoren er aan dat zij in ieder stadium van de voedselketen enkel langkorrelige rijst mogen gebruiken of in de handel brengen waarvan het aangetoond is dat er zich geen LL 601 rijst in bevindt. De operatoren zijn verplicht ieder ongunstig resultaat te melden.

Het Voedselagentschap zal in overleg met de Commissie en de Lidstaten desgevallend alle andere maatregelen nemen die volgend op de evolutie van deze problematiek nodig zouden blijken.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 206673
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

http://www.favv.be