Partij van de Arbeid


Kamervragen over berichtgeving dat ambtenaren geen gebruik maken van klokkenluidersregeling
Vragen van het lid Boelhouwer (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken


1.

Kent u de berichtgeving over het geringe gebruik door ambtenaren van regelingen voor klokkenluiders? Zo ja, kunt u deze berichtgeving bevestigen?


2.

Onderschrijft u de conclusie dat het grote aantal meldingen in Rotterdam (100 van de 260 meldingen) ten opzichte van andere steden wordt veroorzaakt doordat ambtenaren hier worden gestimuleerd misstanden aan het licht te brengen? Zo nee, hoe verklaart u dit verschil dan wel?


3.

Onderschrijft u tevens dat bij veruit de meeste overheidsorganisaties nog een grote angst onder ambtenaren bestaat voor nadelige persoonlijke gevolgen bij het melden van misstanden? Zo ja, waarom is dit niet eerder gesignaleerd? Zo nee, hoe verklaart u dan het geringe aantal klokkenluiders?


4.

Bent u het met mij eens dat het bestaan en het gebruik van beschermende maatregelen voor klokkenluiders van groot belang zijn?


5.

Bent u bereid u in te zetten voor een grotere bekendheid bij ambtenaren van de regelingen die klokkenluiders beschermen? Zo ja, welke concrete stappen gaat u hiertoe ondernemen? Zo nee, waarom niet?


6.

Bent u bereid nader onderzoek te doen om na te gaan of de bedrijfscultuur mede een rol speelt bij de bereidheid om te melden? En bent u bereid de Kamer binnen een redelijke termijn van de uitkomsten op de hoogte te stellen?