Ingezonden persbericht


Alles draait om flexibiliteit bij nieuwbouw Trade Center Amersfoort

Het Amersfoortse elektrotechnische installatiebedrijf Elektrofort B.V. heeft de opdracht gekregen het nieuwe Trade Center aan de Nijverheidsweg-Noord 60 van een passende elektrotechnische infrastructuur te voorzien. In het nieuwe kantorenpand zullen zich tussen de 25 en 50 bedrijven vestigen. Begin 2007 wordt de oplevering van de eerste fase verwacht.

Voor wie het was ontgaan: het Trade Center, het oudste bedrijfsverzamelgebouw van Amersfoort op het industrieterrein De Isselt, ondergaat een ingrijpende verbouwing. Terwijl een deel van het pand nog maar net is gesloopt en huurders in een tijdelijke locatie zijn ondergebracht, moet in een tijdsbestek van minder dan zes maanden op dezelfde plek een modern nieuw kantorenpand verrijzen. Het huidige, sterk verouderde gebouw dateert uit de jaren '60 en is lange tijd eigendom geweest van de Gemeente Amersfoort, die hiermee de groei van het Midden- en Kleinbedrijf wilde stimuleren.

'In het nieuwe Trade Center krijgen kleine en middelgrote bedrijven de mogelijkheid kantoorruimte te huren vanaf 20m2 tot maximaal 1.300 m2. Startende ondernemers, die kleinschalig beginnen, moeten kunnen uitbreiden wanneer ze personeel in dienst nemen. Kleine units moeten daarom, wanneer dat nodig blijkt, aan elkaar geschakeld kunnen worden. Dat vergt een enorme flexibiliteit in de opzet van dit gebouw', aldus Jaap Beunke, een van de eigenaren en opdrachtgever voor de bouw van het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw. 'Ook ten aanzien van de huurovereenkomsten zijn we flexibel: waar in de regel contracten voor vijf jaar worden afgesloten, bieden wij onze huurders een opzegtermijn van vier maanden aan.'

Voor Cees Blankestijn, directeur van Elektrofort B.V., betekent het ontwikkelen van een flexibele elektrotechnische infrastructuur meedenken over op maat gesneden installaties en gebruik maken van de nieuwste technieken op dit gebied. 'Doordat de units naar believen en binnen korte termijn verkleind of vergroot moeten worden, dienen de tussenwanden verplaatsbaar te zijn. Dat betekent onder andere dat daar geen leidingen doorheen mogen lopen. Wil je daarentegen toch dat elke unit afzonderlijk de verlichting of ventilatie kan instellen, dan zul je bijvoorbeeld gebruik moeten maken van sensoren in het plafond. Ook de stroompunten moeten flexibel zijn, want in een unit van 20m2 zullen mensen hun werkplek anders indelen dan in een ruimte van 50m2.'

De verbouwing van het nieuwe Trade Center, dat straks vanwege de toepassing van gele stenen wordt omgedoopt in Yellowstones, verloopt in twee fasen. Medio januari zal fase 1 met in totaal 53 units worden opgeleverd en kunnen de huidige huurders van het oude Trade Center hun intrek in de nieuwbouw nemen. Daarna begint de sloop van het grootste deel van het oude Trade Center en zal met de bouw van het tweede gedeelte worden begonnen. De verwachting is dat eind 2007 de nieuwe huurders in het vier verdiepingen tellende kantorenpand hun intrek kunnen gaan nemen.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht