Koninklijke Nederlandse Schaakbond

De andere kant van Philidor

De meeste schakers kennen Francois André Danican Philidor alleen als schaker en dan in het bijzonder als de man die de waarde van de pionnen onder de aandacht heeft gebracht. Zijn naam leeft in Nederland voort in verschillende schaakverenigingen.
Philidor was echter meer dan alleen maar een schaker. Eerst en vooral was hij componist. Hij werd in zijn tijd hoog gewaardeerd. Wie een keer met de andere kant van Philidor, de muziekale kant, wil kennismaken kan op donderdag 12 oktober terecht in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Daar wordt onder andere de korte komische opera Sancho Panç dans son isle uit 1762 opgevoerd. Meer informatie over deze voorstelling kunt u hier lezen.

---

De kop is er af op het Europees Kampioenschap voor de jeugd

De eerste drie ronden zitten er op bij het Europees Kampioenschap voor de jeugd. Dat wordt dit jaar gespeeld in Herceg Novi, Montenegro. Vijf spelers uit de Nederlandse afvaardiging hebben na drie twee punten gescoord: Roger Meng, Arthur Pijpers, Donna Schut, Martine Middelveld en Ali Bitalzadeh. De resultaten en de verslagen kunt u hier bekijken.

---