Stichting Natuur en Milieu

De glastuinbouw is een wildwestsector die lukraak in het landschap bouwt. Tegen alle afspraken in breiden de kassen in de landelijke gebieden nog steeds uit. Gemeentes hebben slappe knieën en durven niet in te grijpen. Ook de provincies en het rijk doen nauwelijks iets tegen deze ontwikkeling. Tot die conclusie komt Stichting Natuur en Milieu in het vandaag gepresenteerde rapport Versplinterd landschap.

Natuur en Milieu constateert ook dat de overheid nog steeds uit gaat van irreële groeiprognoses. Open landschappen worden omgevormd als bedrijventerreinen voor kassen die er nooit zullen komen. Een wrang voorbeeld van die ontwikkeling is de provinciale ontwikkelingslocatie bij Hoogezand-Sappemeer. Deze ligt al ruim vijf jaar leeg en ondertussen bereidt de provincie Groningen alweer een nieuw bedrijventerrein voor kassen voor.

De glastuinbouw sprak al in het jaar 2000 met het ministerie van Landbouw af dat kassen in Nederland moeten worden geconcentreerd. Kleine glastuinbouwbedrijven moeten groeien om economisch rendabel te blijven. De afspraak is dat ze worden geconcentreerd in daar speciaal voor aangewezen gebieden. Overheid en glastuinbouwers maken de afspraak uit 2000 die onlangs is herbevestigd op geen enkele manier waar. De ongewenste kleine complexen breiden juist uit. Kleine kassen worden professionele glascomplexen met als gevolg dat de schaarse vergezichten in Nederland steeds vaker worden verstoord door verglazing. Dit verschijnsel doet zich onder meer voor in de Bommelerwaard, in Brielle (ZH) en rond natuurgebied De Peel bij Deurne. 'Het zijn wrat-ten in het landschap', stelt algemeen directeur Mirjam de Rijk. 'Glastuinbouw wordt aangepakt als landbouw, terwijl het gewoon industrie is.'
Natuur en Milieu pleit voor een onmiddellijke stop van alle mogelijkheden voor uitbreiding voor verspreid liggende glastuinbouw in het landelijk gebied en voor een snelle sanering van glas in landschappelijk waardevolle gebieden en in natuurgebieden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Michel Jehae, persvoorlichting Natuur en Milieu, 06-14487427. Klik hier om het rapport te downloaden of te bestellen (pdf 3MB). Het rapport is aftrap van de campagne Hoe ver laten we het nog komen? Deze campagne richt zich tegen het dichtgroeien van Nederland.

Publicatiedatum: 13-09-2006