MINVROM: Van Geel voor klimaat naar Zwitserland

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Staatssecretaris Van Geel (milieu) is van 13 tot en met 15 september in Zwitserland voor een internationale klimaatbijeenkomst. Belangrijke agendapunten zijn het klimaatbeleid na 2012, technologieoverdracht en de specifieke positie van ontwikkelingslanden. De bijeenkomst in Zwitserland wordt voorgezeten door de Zwitserse president Moritz Leuenberger en de Keniaanse minister van milieu Kivutha Kibwana. Voor de bijeenkomst in Zwitserland zijn 40 landen uitgenodigd. De bijeenkomst is een voorbereiding op de grote VN klimaatconferentie in november dit jaar in Nairobi.

Staatssecretaris Van Geel is optimistisch dat de discussie over het toekomstig klimaatbeleid wordt voortgezet. Vorig jaar is op de klimaatconferentie in Montreal het klimaatbeleid na 2012 op de agenda gezet. Omdat de afspraken uit het Kyoto protocol aflopen in 2012 is het van belang om nu afspraken te maken over wat er daarna moet gebeuren. Van Geel: 'Kyoto is nog maar het begin, verdergaande maatregelen zijn nodig om de risico's van klimaatverandering te beperken'. Snelle actie is nodig, want het klimaat verandert sneller en ernstiger dan verwacht.

De gevolgen van klimaatverandering zijn met name ernstig voor ontwikkelingslanden. Juist de allerarmsten zijn niet in staat om zich aan te passen aan bijvoorbeeld zeespiegelstijding, overstromingen en droogte. Van Geel vindt het een goede zaak dat de prioriteiten van ontwikkelingslanden extra aandacht krijgen. Vorig jaar zijn er in Montreal afspraken gemaakt over een fonds voor de armste landen. Met dit fonds kunnen activiteiten worden gefinancierd om risico's van klimaatverandering op te vangen.