Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Gehandicaptenparkeerkaart wordt diefstalbestendig

13/09/2006 - De parkeerkaart voor gehandicapten wordt vanaf 1 januari 2007 gekoppeld aan het kenteken van de auto. Alle Amsterdamse gehandicapten die recht hebben op een gehandicaptenparkeerkaart krijgen een vergunning op kenteken die geldig is in heel Amsterdam.

De kaart hoeft niet meer zichtbaar achter de voorruit te worden gelegd, omdat er een centraal systeem komt waar de vergunningen worden geregistreerd. De verwachting is dat door deze maatregelen diefstal van deze kaarten drastisch zal afnemen. Nu staat de parkeerkaart nog op naam van de eigenaar, waardoor de kaart zeer gevoelig is voor diefstal.

Naar aanleiding van een motie van de raadsleden Flos en Van der Burg (VVD) heeft wethouder Herrema van Verkeer, Vervoer en Infrastructuur het initiatief genomen om de gehandicaptenparkeerkaart aan te passen. Doordat de kaart nu wordt gekoppeld aan het kenteken van de auto, wordt de gehandicaptenparkeerkaart een vergunning. Het is straks niet meer lucratief om zon vergunning te stelen, aldus de wethouder.

Europese gehandicaptenparkeerkaart
De Europese gehandicaptenparkeerkaart is vanaf 1 januari 2007 niet meer geldig, behalve op de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Hierdoor worden gestolen of vervalste Europese kaarten onbruikbaar. Om op andere plaatsen dan een gehandicaptenparkeerplaats te kunnen staan, kunnen gehandicapten van buiten Amsterdam die in het bezit zijn van een gehandicaptenparkeerkaart een gratis dagkaart afhalen bij de dienst Stadstoezicht. Er wordt nog onderzocht of het mogelijk is telefonisch een digitale dagkaart aan te vragen.

Slot parkeerkaart invalide