Gemeente Twenterand


College presenteert eerste begroting van deze raadsperiode Gemeentebegroting 2007 van Twenterand sluitend

Het college van burgemeester en wethouders van Twenterand heeft de begroting voor het jaar 2007 vastgesteld. Wethouder Koops van 't Jagt, die financiën in beheer heeft, heeft het huishoudboekje van de gemeente, na een aantal moeizame jaren, in evenwicht weten te houden. Wel is wethouder Koops van 't Jagt voorzichtig: "de spaarpotjes van de gemeente, om financiële tegenvallers op te vangen, zijn niet al te groot en zouden feitelijk groter moeten zijn". Toch is hij niet ontevreden, net als het hele college: "de vooruitzichten zijn goed en het college heeft veel plannen en ambities om te werken aan een beter Twenterand".

Wat betekent dit voor de inwoners van Twenterand? De lasten voor de inwoners zullen minimaal stijgen. Deze minimale stijging is noodzakelijk om de inflatie en uitgaven van nieuw beleid deels te dekken. Het college gaat uit van een lasten- en tariefsverhoging van 2 % voor alle (niet kostendekkende) belastingen, rechten en tarieven, met uitzondering van de afvalstoffenheffing. Deze stijgt volgend jaar met EUR 15,--. Dit is het gevolg van het feit dat landelijke afspraken over bijdragen van verpakkingen aan gemeenten nog niet tot uitvoering zijn gekomen. Met de voorgestelde lasten- en tariefsverhoging komt het college zo veel als mogelijk tegemoet aan de wens van de burger en het college om de lastendruk voor burgers zo min mogelijk te laten stijgen.

Waar wil het college het gemeentegeld in 2007 aan uitgeven? Het college staat hierbij een heldere lijn voor ogen. Zij wil meer nadruk leggen op de sociale sector zonder daarbij overigens de zogenoemde harde sector te verwaarlozen.

· Het college wil fors inzetten op het terrein van jeugd en onderwijs. Hierbij kunnen onder andere de volgende punten genoemd worden: o Meer inzet op het gebied van preventie, met name gericht op verslavingsproblematiek;
o Meer aandacht voor hulpverlening en coördinatie van huiselijk geweld;
o Huisvesting van het onderwijs in de gemeente. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan de voorbereidingen voor de Brede School in Den Ham en huisvesting in de Weemelanden Vriezenveen;

· Bestaand beleid wordt voortgezet. Hierbij valt onder meer te denken aan het verder doorvoeren van woningbouw voor alle doelgroepen, milieu en verkeersveiligheid.

· Uitvoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning. De uitvoering van huishoudelijke verzorging zal met ingang van 1 januari 2007 de verantwoordelijkheid zijn van de gemeente. Dit vraagt aandacht in financiële zin, maar zeker ook in de dienstverlening naar de inwoner die deze vorm van zorg nodig heeft.
Er nog veel moet gebeuren om in Twenterand de leefbaarheid te versterken en te behouden en daar wil het college aan werken.

Wensen en financiën op elkaar afstemmen
Voor de verkiezingen van maart heeft het vorige college de raad voorstellen aangereikt (Voorjaarsnota 2007), waarin zij heeft aangegeven waar in 2007 in Twenterand aan gewerkt zou moeten worden. De Voorjaarsnota 2007 is gepresenteerd met een tekort van ca. EUR. 70. 000,--. Als de wensen voor nieuw beleid voor 2007 daar bijgeteld worden, loopt dit bedrag op naar een tekort van ca. EUR. 300.000,--. De raad heeft het college bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2007 een aantal duidelijke richtingen meegegeven om de begroting sluitend te krijgen. Het bleek niet eenvoudig om het huishoudboekje sluitend te krijgen.. "Om toch de wensen te kunnen realiseren en tevens het gat te dichten, is het nieuwe college zeer zorgvuldig omgegaan met de nieuwe wensen. Ook hebben we bij te verwachten inkomsten en uitgaven o.a. rekening gehouden met het resultaat van de jaarrekening 2005. Zo konden we de begroting sluitend krijgen", aldus Koops van `t Jagt.

Eerste begroting van dit college
In de discussie over de Voorjaarsnota 2007 is door de raad besloten om over te gaan tot een andere indeling van de begroting. Naast enkele wijzigingen die de vorm betreffen, valt vooral op dat de begroting nu nog maar uit zeven programma's bestaat, tegen maar liefst 18 programma's in de vorige begrotingen:

1. Programma Werken aan Werk;

2. Programma Werken aan Jeugd;

3. Programma Werken aan Leefbaarheid;

4. Programma Werken aan Vrije Tijdsbesteding;
5. Programma Werken aan Duurzaamheid;

6. Programma Werken aan Zorg;

7. Programma Werken aan Dienstverlening.

Koops van 't Jagt hierover: "we wilden naar een compactere begroting die de raad, beter in staat stelt te sturen op hoofdlijnen".

Begrotingsvaststelling
De gemeenteraad de stelt de begroting vast tijdens de raadsvergadering van 7 november a.s. en geeft daarmee het college van burgemeester en wethouders de opdracht deze uit te voeren.