Landstede


Life & Nature actief tijdens Groene Maand

In het natuurgebied rond de Balgstuw Ramspol valt veel te ontdekken over de manier van leven van watervogels.

Dat ontdekten de deelnemers aan de vogelexcursie die het Waterschap Groot Salland in samenwerking met de Landstede-opleiding Life & Nature Specialist op zaterdag 9 september in het kader van de Groene Maand organiseerde. Het aantal belangstellenden was boven verwachting, vertelt eerstejaars cursist Henk Plat die de excursie leidde.

Tijdens de wandeling hebben we ons vooral verdiept in de konteklopper, vertelt Henk. Konteklopper is de bijnaam van de aalscholver. Daarvan zijn er veel te zien rond de unieke stormvloedkering bij Ramspol. Geanimeerd vertelt hij hoe de aalscholver aan deze bijnaam is gekomen. Het opstijgen uit het water wil nog wel eens lastig gaan, zeker bij vogels die een goed maal verwerkt hebben en daardoor extra zwaar zijn beladen. Dan stoten ze bij wijze van aanloop weer herhaaldelijk de poten naar achteren, zoals ze ook bij het duiken doen. Die wat hortende take-off, met een achterlijf dat nog herhaaldelijk het water raakt, heeft ze op Texel de bijnaam kontekloppers opgeleverd. Met dergelijke wetenswaardigheden brengt Henk zijn liefde voor de natuur over op de geïnteresseerde deelnemers. Onderweg kwamen we ook nog een aantal buizerds tegen, die zich te goed konden doen aan muizen omdat er pas gemaaid was.

Groene Maand
Sinds een aantal jaren is de maand september door een aantal organisaties die zich inzetten voor natuur, milieu, landbouw, recreatie en toerisme uitgeroepen tot Groene Maand. Door het hele land worden groene activiteiten georganiseerd. De Groene Maand heeft tot doel om iedereen te laten houden van en zorgen voor de natuur. Thema is dit jaar: Water in overvloed? Ontdek Nederland-Waterland. In samenwerking met het Waterschap Groot Salland organiseren de cursisten van de opleiding Life & Nature een aantal activiteiten in september

Interessante en prikkelende opleiding
Met de opleiding Life & Nature Specialist kan men onder andere voorlichter worden bij milieuorganisaties, NME- en duurzaamheidscentra, zoals bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Nationale Parken. Henk is loodgieter/elektricien van professie, maar heeft zich van jongs af aan al voor de natuur geïnteresseerd. Ik ben nu 52 jaar, vertelt hij. Als ik over een paar jaar stop met werken wil ik me helemaal toeleggen op de natuur. Deze opleiding is uitermate geschikt om me hier op voor te bereiden. Het is interessant, het is prikkelend en brengt je naar een hoger niveau. De opleiding duurt ongeveer drie jaar, afhankelijk van de kennis en de vaardigheden. De cursisten ontvangen na afronding een diploma Sociaal Cultureel Werker met als specialisatie Life & Nature Specialist. De opleiding wordt gegeven in de Zwolse Nooterhof.

Life & Nature