Socialistische Partij

Donner komt Senaat tegemoet

13-09-2006 * Minister Donner van Justitie komt tegemoet aan de oproep van de Eerste Kamer om de onafhankelijke Raad voor de Strafrechttoepassing te blijven betrekken bij het toezicht op de Nederlandse gevangenissen.

Tiny Kox Dat blijkt uit een brief die hij op uitnodiging van SP-senator Kox aan de Eerste Kamer schreef. Vanwege die toezeggingen zegt de voltallige Senaat alsnog 'ja' tegen het wetsvoorstel dat de toekomstige taken van de Raad voor de Strafrechttoepassing regelt.

Aanvankelijk wilde de minister de Raad voor de Strafrechttoepassing volledig afhalen van elke betrokkenheid bij het toezicht op de gang van zaken in de Nederlandse gevangenissen. Dat werk wordt voortaan gedaan door een aan Donner ondergeschikte Inspectie voor de sanctietoepassing. In de Tweede Kamer kreeg een voorstel van SP-Kamerlid Jan de Wit om de niet aan de minister ondergeschikte Raad ook een taak bij het toezicht te laten houden, slechts de steun van PvdA en GroenLinks. In de Senaat waren echter ook VVD en CDA aanzienlijk kritischer. Na een uitgebreid debat vorige week komt minister Donner nu daaraan tegemoet. De Raad voor de strafrechttoepassing krijgt een beduidend zwaardere adviesfunctie dan voorzien met betrekking tot het toezicht op de gevangenissen zoals dat nu uitgeoefend wordt door lokale, onafhankelijke commissies van toezicht. Goed toezicht is van groot belang om problemen en misstanden in de gevangenissen te onderkennen. Met meer gevangenen en verhoudingsgewijs minder personeel neemt de kans op problemen toe.

De Raad behoudt dankzij de tegemoetkomingen van de minister aan de Eerste Kamer, ook het recht om naar eigen inzicht alle gevangenissen te bezoeken, en wordt ook niet gekort in zijn budget. Het geld dat vrijvalt door het schrappen van de formele toezichtstaak kan nu gebruikt worden voor versterking van de adviesfunctie. Donner's toezeggingen werden door de Senaat afdoende geacht om alsnog voor het wetsvoorstel te stemmen. SP-senator Kox prees de toezeggingen van de minister als `een mooi resultaat van een goed debat'. Dat oordeel wordt gedeeld door de Raad voor de strafrechttoepassing.