Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : Viss. 2006/4247
datum : 12-09-2006
onderwerp : Evaluatie Innovatieplatform Aquacultuur bijlagen : 2

Geachte Voorzitter,

Op 30 januari 2004 heb ik u geïnformeerd over de instelling van het Innovatieplatform Aquacultuur (IPA), voorgezeten door de heer drs. W.T. van Gelder, commissaris van de Koningin in Zeeland. Het platform werd in eerste instantie geïnstalleerd voor een periode van twee jaar. Ik heb u toegezegd na deze periode het functioneren van IPA te evalueren en u hierover te informeren. Het evaluatierapport, opgesteld door een extern bureau, treft u hierbij aan.

Ik wil kort ingaan op een aantal conclusies uit het rapport. De rol die het IPA heeft gespeeld, wordt alom gewaardeerd. Het 'innovatieve denken' (de noodzaak tot vernieuwen) heeft, mede door de activiteiten van het IPA, een vaste plek gekregen in de ondernemingstrategie van bedrijven in de viskweek, schaal- en schelpdiersector. Onderzoekers concluderen dat de activiteiten van het platform ertoe hebben geleid dat een meer innovatief klimaat in de aquacultuursector is ontstaan. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van de in het rapport benoemde resultaten en door een groot aantal innovatieve projecten dat momenteel in voorbereiding of uitvoer is (zie bijgevoegde brochure). Hiermee is de hoofddoelstelling van het platform gerealiseerd.

Een andere belangrijke taak van het IPA was het signaleren van (beleids-)belemmeringen die innovaties beperken en het 'agenderen' hiervan bij betrokken instanties. Er wordt geconcludeerd dat het platform deze taak heeft uitgevoerd, maar dat in de praktijk er vooralsnog te weinig voortgang is geboekt met het opheffen van deze belemmeringen, onder meer op het gebied van de mosselzaadvisserij. Momenteel bezie ik in hoeverre de vergunningverlening voor innovatieve mosselzaadvisserij kan worden vereenvoudigd. Zoals eerder toegezegd zal ik u hierover binnenkort nader informeren.

De afgelopen twee jaar heeft mijn ministerie het IPA gesteund met menskracht en financiële middelen. Nu is het aan het bedrijfsleven om een (deel) van deze lasten over te nemen. Het bedrijfsleven heeft echter aangegeven wel belang te hechten aan het platform, vooral waar het zich richt op een versterking van de samenwerking tussen bedrijfsleven, overheden en onderzoeksinstellingen, maar is vooralsnog niet bereid de voortzetting van het IPA mee te financieren.

Aquacultuur is een sector met groeikansen, ook in Nederland. Daarom zal het ministerie van LNV zich de komende jaren blijven inzetten voor een duurzame- en innovatieve ontwikkeling ervan. In overleg met de sector is gezocht naar wegen om die noodzakelijke vernieuwing zo veel mogelijk te blijven faciliteren, zonder daarvoor een door de overheid te financieren platform in stand te houden. Gelet op de uitkomsten van de evaluatie en dit nader overleg ben ik voornemens om dit op een andere wijze te gaan doen. In eerste instantie zal ik mij inzetten voor kennisontwikkeling. Daarnaast biedt het nieuwe Europese Visserij Fonds mogelijkheden om innovatieve aquacultuurprojecten financieel te ondersteunen. Verder ben ik met het InnovatieNetwerk overeengekomen dat dit blijvend aandacht zal besteden aan grensverleggende, duurzame innovaties in de aquacultuur. Voor wat betreft coördinatie en samenwerking tussen het bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen, zal ik zoveel mogelijk aansluiting zoeken bij bestaande overlegstructuren (zoals het Visserij initiatief Zeeland). Tenslotte zal ik de ervaringen opgedaan met het IPA gebruiken bij de instelling van het Visserij Innovatie Platform.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman
Bijlagen
Brochure Innovatieplatform Aquacultuur
Evaluatie Innovatieplatform Aquacultuur (IPA)