Politie Midden- en West Brabant

Aanhouding Peter R de Vries in Oisterwijk

TILBURG, 13 september 2006

Aanhouding Peter R de Vries en medewerker in Oisterwijk

OISTERWIJK / TILBURG: De politie heeft op woensdag 13 september 2006 omstreeks 11.50 uur op het terrein van het zwembad Staalbergven aan de Vennelaan te Oisterwijk verslaggever Peter R de Vries (49) en een 42-jarige medeprogrammamaker uit Hilversum aangehouden ter zake erfvredebreuk. De verdachten werden ieder afzonderlijk overgebracht met een politieauto naar het districtskantoor aan de Ringbaan Zuid in Tilburg. Daar werd het duo na verhoor omstreeks 14.10 uur weer in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Vanmorgen betrad Peter R de Vries samen met een medewerker het recreatieterrein aan de Vennelaan. Daar waren de medewerkers van het politieteam Oisterwijk bezig met een teambuildingsactiviteit. De Vries was op zoek naar een politieman van het team Oisterwijk aan wie hij al eerder aandacht had besteed in een reportage die uitgezonden werd op 30 mei jl. De betrokken agent wilde echter niet op vragen van de verslaggever reageren. Vervolgens heeft de huurder van het terrein aan de Vries en zijn medewerker tot drie keer toe gevorderd om het besloten terrein te verlaten. Dit weigerde het tweetal waarna ze door aanwezige agenten zijn aangehouden. Vervolgens zijn beide verdachten overgebracht naar het politiebureau aan de Ringbaan Zuid in Tilburg. Na verhoor zijn zij weer in vrijheid gesteld.

In zijn programma op 30 mei jl. heeft Peter R de Vries uitgebreid aandacht besteed aan een tweetal erfeniskwesties waarbij een agent van het team Oisterwijk begunstigde is geweest. Kennelijk wil de misdaadverslaggever daar een vervolg op maken waarvoor hij ook de betrokken politieman wil interviewen. De politie Midden en West Brabant benadrukt dat er in 2004 in opdracht van het Openbaar Ministerie en de Korpsleiding door de Unit Integriteit en Veiligheid al een uitgebreid onderzoek is ingesteld met betrekking tot deze zaak. De conclusie van de onderzoekers was dat er niets onoorbaars had plaats gevonden. Er waren daarom ook geen gronden aanwezig om een nader strafrechterlijk of disciplinair onderzoek in te stellen. Na overleg met het Openbaar Ministerie werd besloten om het dossier te sluiten. De districtsleiding van de politie in Tilburg heeft dit eindoordeel in een uitgebreide briefwisseling kenbaar gemaakt aan de programmamaker. Voor de politieleiding is de zaak hiermee afgedaan. De betrokken politieman heeft tot op heden in overleg met zijn raadsman er kennelijk voor gekozen om niet te reageren omdat er nog een civiele procedure in hoger beroep loopt.

Auteur: Willem van Hooijdonk