Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 221 JAB
Datum: 12 september 2006

Fryslân Feilich Foarút in 2007
GS stellen planning Verkeer- en Vervoerprojecten 2007 en verder vast

Op tal van plaatsen in Fryslân wordt door de provincie aan de weg gewerkt voor een betere bereikbaarheid en meer verkeersveiligheid. Al die werkzaamheden zijn terug te vinden in het Uitvoeringsprogramma verkeer en vervoer. Dit programma bestaat uit twee delen: het geeft een overzicht van de uitvoering van het nieuwe Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan (PVVP 2006) en het geeft aan welke infrastructurele werken er de komende jaren op de agenda staan. Het gaat zowel om omvangrijke projecten als kleinschalige activiteiten op weg- en watergebied. Ook zaken als verkeerseducatie en OV komen aan bod. Het college stelde het Uitvoeringsprogramma 2007 vandaag vast.

Het is voor de vierde maal dat het Uitvoeringsprogramma verkeer en vervoer in deze vorm verschijnt. Het biedt een compleet en informatief overzicht over wat er de komende jaren gaat gebeuren. Zo is te na te gaan welke infrastructurele projecten op stapel staan, wat de geraamde kosten zijn, wanneer ze worden uitgevoerd en welke daarvan 'majeur' zijn. Dat zijn de grootschalige projecten als De Centrale As, het Friese Merenproject en de N381. Uiteraard worden ook kleine, maar niet minder belangrijke, zaken genoemd, zoals het realiseren van carpoolplaatsen, het aanleggen van fietspaden en baggerdepots en het oplossen van kleine knelpunten in de infrastructuur. Niet aan infra verbonden zijn thema's als verkeerseducatie, openbaar vervoer, mobiliteit en goederenvervoer. Verkeersgedeputeerde T. Baas: "Enkele openbaar vervoer hoofdpunten uit dit deel van het Uitvoeringsprogramma 2007 zijn de aanbesteding van diverse openbaar vervoer concessies, de invoering van de OV chipkaart en een onderzoek naar drie treinen per uur tussen Leeuwarden en Sneek. Daarnaast willen we het fietsen en carpoolen verder stimuleren door gerichte campagnes en een verdere daling bewerkstelligen van het aantal verkeersslachtoffers door meer verkeerseducatie en -handhaving. Met gemeenten en Rijk wil ik concrete afspraken maken over de uitvoering van verkeer- en vervoerbeleid."

Naslagwerk
In het Uitvoeringsprogramma is informatie samengevoegd over de uitvoering van het PVVP 2006 en het Meerjarenprogramma Infrastructuur (MPI). Dit maakt het Uitvoeringsprogramma tot een naslagwerk van de plannen van de provincie op korte en lange termijn op het gebied van verkeer en vervoer.


---- --