Gemeente Berkelland

Persbericht
13 september 2006

Roekenbeschermingsplan vastgesteld

College besluit na zorgvuldige afweging niet in te grijpen

Burgemeester en wethouders hebben het roekenbeschermingsplan vastgesteld. Het plan geeft aan dat verplaatsing van roekenkolonies moeilijk realiseerbaar is en wettelijk alleen kan worden toegestaan wanneer er alternatieve locaties in de buurt zijn waar de roeken wél kunnen nestelen. Maar ook dan is het zeer de vraag of de problematiek wordt opgelost. Alles afwegende -ondermeer na uitgebreid onderzoek en op basis van het roekenbeschermingsplan- heeft het college besloten af te zien van het verplaatsen van roekenkolonies.

Problematiek
De aanwezigheid van roekenkolonies in en tegen de bebouwde kom van Neede en Eibergen geeft sinds vele jaren ergernis bij enkele omwonenden. Jaarlijks bleken 5-10 klachten per voormalige genoemde gemeenten binnen te komen, waarbij vaak dezelfde mensen een beroep op de gemeente deden. Het feit dat problemen als geluids- en uitwerpselenoverlast die de roek geeft niet direct op te lossen zijn, veroorzaakt bij de betrokken inwoners -terecht- de nodige stress. Diverse verjagingsacties hebben in het verleden echter tot niets geleid. Talloze gesprekken en oplossingen zijn al aangedragen en uiteindelijk werd het probleem na verjaging alleen maar erger doordat de roeken zich verspreidden en kleinere kolonies stichtten.

Roekenbeschermingsplan
Gezien de geschetste problematiek heeft het college vorig jaar besloten om deel te nemen aan het regionale roekenbeschermingsplan. Vervolgens is opdracht gegeven een gemeentelijk roekenbeschermingsplan op te stellen om zodoende de klachten en de mogelijkheden om in te grijpen serieus in beeld te krijgen. In juni 2005 kon het roekenbeschermingsplan Achterhoek worden gepresenteerd. In het inmiddels gereed gekomen gemeentelijke roekenbeschermingsplan zijn vervolgens in Berkelland de huidige broedlocaties en eventueel geschikte alternatieve broedlocaties voor mogelijke verplaatsing van de nesten onder de loupe genomen.

De roek in het algemeen
De roek behoort tot de familie van de kraaiachtigen. De soort is een koloniebroeder en nestelt vroeg in het voorjaar of zelfs in de winter. Zijn oorspronkelijke habitat zijn beek- en rivierdalen. Ondanks dat hij een alleseter is, eet de roek voornamelijk bodemlarven van langpootmuggen en meikevers. Zijn opmars dankt hij voornamelijk aan het feit dat men geen gebruik meer maakt van zware en verboden onkruid- en insektenbestrijdingsmiddelen als DDT-Parathion en het feit dat hij niet meer mag worden bejaagd.

Verspreiding roek in de gemeente Berkelland
De roekenkolonies komen alleen in de voormalige gemeenten Neede en Eibergen voor. In 2005 waren er 5 broedlocaties met 223 nesten in Neede en in Eibergen waren dat 5 broedlocaties met 432 nesten. De laatste 5 jaren is er in Neede een lichte stijging van het aantal nesten te zien en in Eibergen blijft de populatie nagenoeg gelijk.

De knelpunten:

1 Biotoopvernietiging van de roek, illegaal afschot en verjaging in het buitengebied:

De locaties waar de roeken nu broeden zijn van oudsher zeer geschikte leefgebieden voor de roek, dit blijkt ook het gemeentelijk roekenbeschermingsplan. De oude groenstructuren zijn de locaties waar de problemen ontstaan. Rond deze oude groenstructuren zijn vele geschikte nestgelegenheden als bossen, bosjes en lijnvormige elementen verdwenen. De bebouwing en infrastructuur zijn opgerukt en hebben de probleemlocaties omsloten met alle gevolgen van dien.
Daarnaast vindt er helaas nog steeds afschot van de roek plaats en worden nestelende roeken in het buitengebied verjaagd. Hierdoor voelt de roek zich steeds veiliger binnen en aan de rand van de bebouwde kom.

2 Klachten:

Jaarlijks kwamen er 5-10 klachten per voormalige gemeente Eibergen en Neede binnen over uiteenlopende zaken: geluidsoverlast, uitwerpselen, schade aan landbouwgewassen, beschadiging van rieten daken en predatie op jonge weidevogels.
In 2006 zijn er t/m 31 augustus, in heel Berkelland 6 klachten of vragen over roeken geregistreerd.

3 Probleemlocaties binnen de kom:

In navolging van het regionale roekenbeschermingsplan zijn alle broedlocaties gewaardeerd. Hieruit blijkt dat er 4 probleemlocaties zijn te weten: Oude begraafplaats Rozenkamp en Ter Weemepark te Neede en Vogelenzangstraat en Jukkertweg te Eibergen.

Inventarisatie/onderzoek
Het gemeentelijk roekenbeschermingsplan is opgesteld na uitvoerig literatuuronderzoek inzake roekenproblematiek in Neede en Eibergen, standpunten en gespreksnotities van Wildbeheereenheden, burgers, plaatselijke Vogelbescherming en LTO. Afstemming betreffende overlast van broedende roeken heeft bovendien plaatsgevonden met de volgende omliggende gemeenten:
- Gemeente Oost-Gelre heeft roekenkolonies tegen de bebouwde kom. Er komen echter geen klachten binnen.
- Gemeente Bronckhorst heeft een roekenbeschermingsplan op laten stellen i.v.m. klachten betreffende overlast. De kolonies zitten niet op gemeentelijke terreinen. Gemeente schept alleen de voorwaarden en draagt een minimaal aantal uren bij voor coördinatie en afstemming waarbinnen de roeken verplaatst kunnen worden. Burgers dienen zelf actie en nagenoeg alle kosten van verplaatsing op zich te nemen.
- Gemeente Haaksbergen verjaagt op basis van een zelf opgesteld provisorisch roekenbeschermingsplan. Aan enkele burgers is een knalpistool verstrekt. De gemeente weet door deze verjagingsacties niet waar de roeken dit voorjaar zullen gaan nestelen. Deze acties zullen op de lange termijn niets oplossen en het probleem verergeren.
- Gemeente Lochem heeft veel broedende roeken in en tegen de bebouwde kom. Zij ervaren nagenoeg geen enkele overlast van de roeken.
- Gemeente Hof van Twente heeft geen enkele overlast van roeken(kolonies).

Opties/overwegingen
Uit het gemeentelijk roekenbeschermingsplan blijkt dat alle voormalige verjagingsacties niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De problemen zijn alleen tijdelijk opgelost en hebben zelfs tot een vermeerdering van de roekenkolonies en klachten geleid. Voor het verjagen wordt geen ontheffing van de Flora- en faunawet gegeven.
Onderstaand enige overwegingen omtrent mogelijke beheermaatregelen:

1. Aanwijzen nieuwe locatie; verplaatsen van nesten en verjagen van roeken op probleemlocaties.

Wanneer wordt gekozen voor het verplaatsen van roekennesten op probleemlocaties dan is dit waarschijnlijk een tijdelijke oplossing van het probleem. De kans is erg groot dat zich binnen enkele jaren weer roeken gaan vestigen aangezien het vanouds zeer geschikte broedlocaties zijn. Ook kunnen ze nieuwe (probleem) locaties gaan bewonen. Dit betekent dat er een cyclisch beheer kan komen van verplaatsingsactie na verplaatsingsactie.

2. Niets doen

Gezien het feit dat er slechts een beperkt aantal mensen klaagt over de roeken en het probleem niet op korte termijn oplosbaar is en wellicht ook niet op lange termijn kan worden gekozen om niets te doen. De locaties waar de roeken nestelen zijn vaak van oudsher geschikte broedgebieden. De oude groenstructuren zijn nu de locaties waar de problemen ontstaan. In deze omgeving zijn vele bosjes en houtwallen verwijderd. De bebouwing en bijhorende infrastructuur zijn opgerukt en hebben de probleemlocaties omsloten met alle gevolgen van dien.

3. Omzagen alle bomen op probleemlocatie(s)

Het omzagen van alle bomen op de vier probleemlocaties biedt een uitkomst om definitief van de problemen af te zijn. Daarbij moet worden vermeld dat drie van de vier locaties in de concept "bijzondere" bomenlijst zijn opgenomen. Te verwachten is dat de roeken alternatieve broedlocaties zullen zoeken en dat er weer nieuwe probleemlocaties zullen ontstaan.

Alles overwegende heeft het college gekozen voor optie 2.

______________________________________________________________________

Gemeente Berkelland