Provincie Overijssel

Statenvergaderdag op 13 september

De commissies en Provinciale Staten van Overijssel komen volgende week woensdag weer in vergadering bijeen in de Buitensociëteit. De commissie Economie en bestuur start om 9.30 uur met op de agenda onder meer de EU-structuurfondsen voor 2007-2017. Ook de voortgang van de herontwikkeling van de luchthaven Twente en omgeving komt weer aan de orde.

De commissie Verkeer, milieu en water begint eveneens om 9.30 uur. De commissie bespreekt een brief van de VVD afdeling Kampen waarin twee alternatieven worden aangedragen voor het volledig afsluiten van de N50. De weg zou drie maanden gesloten moeten worden vanwege een aanpassing tussen Hattemerbroek en Kampen. In de commissie VMW worden verder een drietal netwerkanalyses (Noord Overijssel, Twente en de Stedendriehoek) besproken.

De werkgroep Duurzaam biedt een notitie ter bespreking aan, als resultaat van de expertmeeting die in juni van dit jaar plaatsvond. De commissie zal op basis van deze notitie enkele duurzaamheids-themaâs vaststellen die prioriteit krijgen en die in de begroting voor 2007 zullen worden opgevoerd.

De commissie Zorg en cultuur komt om 13.30 uur bijeen. De werkgroep Armoede geeft een toelichting op het recent gehouden onderzoek naar armoede in Overijssel en het beleid dat de gemeenten op dit gebied voeren. Het onderzoek is uitgevoerd door bureau STOGO in opdracht van de werkgroep Armoede.

Een ander agendapunt van ZC is de marktwerking in de Jeugdzorg. Volgens het aanvalsplan Wachtlijsten in Overijssel Weg (WOW) moeten aan het einde van dit jaar alle wachtlijsten in de jeugdzorg zijn weggewerkt. GS komt met een financieel voorstel. Als laatste agendapunt komt het seniorenbeleid in Overijssel ter sprake. Dit punt komt sâavonds in de Statenvergadering weer terug.

De commissie Ruimte en groen gaat praten over het opnieuw instellen van de Reconstructiecommissie. Dat is nodig omdat het vorige instellingsbesluit niet meer voldoet aan de Wet dualisering. Verder wordt in deze commissie het Masterplan IJsseldelta Zuid besproken. Deze Ontwikkelingsvisie voor de IJsseldelta is nu in concept gereed.

Provinciale Staten

Op de agenda van Provinciale Staten staat onder andere het concept âVisiedocument Senioren in Overijsselâ In dit document wordt de aanzet tot een provinciale visie op ouder worden in Overijssel gepresenteerd. In overeenstemming met het amendement Weegenaar cs (CDA) bevat de notitie uitgangspunten, een beschrijving van de provinciale taken en rollen en de breedte van een toekomstig beleid.

De Staten hielden aan het begin van dit jaar in Deventer een druk bezocht publieksdebat âHoe wil ik ouder worden in Overijsselâ, waarbij de politiek haar oren goed te luister legde.