Gemeente 's-Hertogenbosch

14-09-2006
Invoering 30 km/uur in binnenstad van de gemeente 's-Hertogenbosch

Aanleiding
Elk jaar worden in de gemeente 's-Hertogenbosch enkele wijken ingericht als 30 km/uur zone als resultaat van het landelijke concept Duurzaam Veilig. Het streven is om 5 tot 6 wijken per jaar in te richten maar dit is sterk afhankelijk van het aantal te nemen maatregelen per wijk en de kosten hiervan. In de meeste wijken worden inspraak- en informatieavonden over de inrichtingsplannen belegd, waarbij wijkraden, bewoners en diverse gemeentelijke afdelingen worden betrokken. In de binnenstad van `s-Hertogenbosch wordt gekozen voor een andere aanpak. Hier wordt geen inspraakavond gehouden. Uit de vele gesprekken met o.a. politie, gemeentelijke afdelingen, bewonersverenigingen (zoals BLB) en andere belanghebbenden blijkt dat er weinig verkeersmaatregelen nodig zijn voor het invoeren van een 30 km/uur zone. De politie Team Verkeershandhaving heeft een inventarisatie gemaakt waar verkeersmaatregelen noodzakelijk zijn om aan de voorwaarden van een 30 km/uur zone te voldoen.

Waarom geen maatregelen in alle wegen?
Het overgrote deel van de binnenstad bestaat uit historische panden die dicht op de weg staan én waar de smalle wegprofielen het karakteristieke beeld van de historische binnenstad benadrukt. Daarnaast zijn diverse wegen van en naar de omgeving van de Markt belangrijke aan- en afvoerwegen voor vrachtverkeer en bussen zodat diverse wegen niet in aanmerking kunnen komen voor verkeersmaatregelen omdat deze al erg smal zijn of te veel trillingsoverlast kunnen opleveren voor de aanliggende historische panden.

Alleen op de invalswegen van de binnenstad zullen 30 km/uur zone borden geplaatst worden. Ter plaatse van de bebording zullen op de rijbaan markering worden aangebracht die deze 30-zone extra benadrukt. Deze markering wordt alleen in het centrumgebied aangebracht omdat hier alle vele verkeersborden en reclame borden aanwezig zijn waardoor de maatregel misschien niet zal opvallen.

Planning
De borden worden geplaatst nadat de gebruikelijke verkeersbesluitprocedure doorlopen is. Gedurende deze periode is het voor belanghebbenden mogelijk om bezwaar te maken tegen de invoering van 30 km/uur in de binnenstad. Dit verkeersbesluit is elders op deze gemeentelijke pagina te lezen. Medio eind november 2006 zal de procedure doorlopen zijn waarna de borden geplaatst mogen worden. Wanneer de wegmarkeringen worden aangebracht is afhankelijk van de weersomstandigheden omdat deze alleen aangebracht kunnen worden met droog en warm weer. Naar verwachting zullen deze markeringen pas medio april 2007 aangebracht kunnen worden.

Waar komen de maatregelen?
De volgende maatregelen worden aangebracht:

- op alle invalswegen aan het begin van de straat worden verkeersborden geplaatst én markering op het wegdek;
- busvriendelijk plateau op kruising
Sonneveld/Molenberg/Vughterstraat;

- drempel in Prins Bernhardstraat ter hoogte van het openbare parkeerterrein;

- inritconstructies bij de kruisingen Nachtegaalslaantje/Hekellaan, Bethaniestraat/Hekellaan, Van Sasse van IJselstraat/Hekellaan;
- verder vervallen alle voorrangssituaties en krijgt alle verkeer (dus ook fietsers) van rechts voorrang. Er zullen alleen nog maar gelijkwaardige kruisingen zijn.

Alle werkzaamheden zijn mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Noord-Brabant.

De tekening en het verkeersbesluit liggen ter inzage op het Stadskantoor.
Voor inhoudelijke vragen kunt u terecht bij Koen Gijsbrechts, verkeerskundige gemeente 's-Hertogenbosch, tel. (073) 615 91 74 of kogi@s-hertogenbosch.nl.