Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
15 september 2006

KABINET VRAAGT SER ADVIES OVER TOEKOMST ARBEIDSMIGRATIEBELEID

Het kabinet vraagt de Sociaal-Economische Raad (SER) advies over de toekomst van arbeidsmigratiebeleid. In deze adviesaanvraag wordt ook ingegaan op het belang van tijdelijke arbeidsmigratie uit ontwikkelingslanden. De ministerraad heeft ingestemd met de adviesaanvraag, op voorstel van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking.

In het huidige beleid worden arbeidsmigranten toegelaten om tekorten op de binnenlandse arbeidsmarkt mee op te vangen. Het kabinet vraagt zich af of bescherming van de binnenlandse arbeidsmarkt het uitgangspunt moet blijven, of dat arbeidsmigratie veel meer gezien moet worden als een actieve motor voor economische groei. Het kabinet wil van de SER weten of het huidige beleid, dat uitgaat van vraag op de arbeidsmarkt, voldoet, of dat er meer gekeken moet worden naar het aanbod van arbeid vanuit het buitenland.

Daarnaast vraagt het kabinet de SER ook advies op het terrein van hoog opgeleide arbeidsmigranten. Moet Nederland aantrekkelijker worden gemaakt voor deze zogenaamde 'kennismigranten' en, zo ja, hoe? En welke mogelijkheden bieden al in ons land aanwezige groepen, als hoger opgeleide vluchtelingen en (bijna-) afgestudeerde buitenlandse studenten?

Een ander vraagstuk is tijdelijke arbeidsmigratie uit ontwikkelingslanden. Het kabinet wil van de SER weten hoe die gestimuleerd en beter gereguleerd kan worden. Daarbij moet rekening gehouden worden met de belangen van Nederland, de migranten en de landen van herkomst. Het kabinet wil weten hoe deze tijdelijke arbeidsmigratie kan bijdragen aan de ontwikkeling van ontwikkelingslanden. Tegelijkertijd moet voorkomen worden dat deze landen te maken krijgen met een leegloop van (hoog-)gekwalificeerd personeel (brain drain), vooral in kwetsbare sectoren zoals de gezondheidszorg en het onderwijs.

De SER wordt verzocht de kabinetsnotitie 'Naar een modern migratiebeleid' nadrukkelijk te betrekken bij het beantwoorden van de vragen. Het migratiebeleid dat daarin wordt beschreven moet leiden tot meer samenhang in de toelating van verschillende categorieën migranten. Met het oog op de vorming van een nieuw kabinet wordt de SER verzocht begin 2007 het advies uit te brengen.

RVD, 15.09.2006