Gemeente Amsterdam



Typisch Amsterdam: studenten, verleden en heden

Arnold Korporaal

Amsterdam was lange tijd geen studentenstad: Amsterdammers die vroeger wilden studeren, moesten uitwijken naar de universiteit van Leiden. Dat was geen ideale situatie. De colleges waren moeilijk en bovendien leidden de Amsterdamse studenten, ver weg van hun ouders, vaak een losbandig leven.

Het Amsterdamse stadsbestuur besloot daarom in 1631 zelf een paar geleerden in dienst te nemen, zodat studenten in Amsterdam konden blijven. Buiten eten in de Korte Spinhuissteeg, foto: www.schlijper.nl

Hoogleraar Caspar van Baerle (in het Latijn Barlaeus) werd aangetrokken om les te geven op het Atheneum Illustre (een soort voorloper van de universiteit) aan de Oudezijds Voorburgwal. Daar hield hij op 9 januari 1632 zijn eerste college over de `mercator sapiens', de verstandige koopman, die dankzij de lessen wijsbegeerte goed handel drijft. De geestige geleerde viel onmiddellijk in de smaak bij de welgestelde Amsterdamse elite.

Dood in de waterput van zijn huis

Ondanks zijn genialiteit leed Barlaeus aan wanen en depressies: soms dacht hij dat hij van glas, boter of stro was, en dat hij zou breken, smelten of branden. Op 14 januari 1648 werd hij dood aangetroffen in zijn waterput van zijn huis aan de Spinhuissteeg. Volgens sommigen is hij zelf de put ingesprongen, omdat hij dacht dat hij vlam had gevat in zijn strooien gedaante en dit met putwater wilde blussen.

Zeecontainers

Studentencabins op het voormalig NDSMterrein in Amsterdam Noord Pas in 1877 kreeg de hoofdstad een eigen universiteit, de Universiteit van Amsterdam (UVA). Drie jaar later volgde de Vrije Universiteit (VU), die in het begin vijf studenten telde. De tijden zijn veranderd: inmiddels telt Amsterdam meer dan 70.000 studenten. Alleen dit jaar al hebben zich 23.000 studenten ingeschreven voor de hogescholen en de twee universiteiten.

Een op de drie studenten geeft de voorkeur aan Amsterdam vanwege `de gezellige stad' die veel te bieden heeft - behalve voldoende huisvesting. Amsterdam komt momenteel 7.600 studentenwoningen te kort. De gemeente wil met zeecontainers, campussen en studentenwoningen dit tekort de komende jaren terugdringen.