Ministerie van Financiën

Zalm: renteverhogingen ECB teken dat het goed gaat met de Europese economie

nieuwsbericht | 15-09-2006 | Directie Voorlichting

Een eventuele verdere renteverhoging door de ECB is geen bedreiging voor de groei, maar juist een teken dat het goed gaat met de Europese economie. Aldus minister Zalm in een interview met Bloomberg bij de IMF-jaarvergadering in Singapore.

Zalm gaf aan dat hij zich onthoudt van commentaar op het beleid van de ECB tenzij het een ondersteuning is voor het ECB-beleid.

Over de IMF-quotadiscussie zei Zalm dat Nederland het voorstel steunt om het stemgewicht van China, Turkije, Korea en Mexico te vergroten en dat Nederland elk redelijk toekomstig voorstel zal steunen dat de positie van ondervertegenwoordigde opkomende economieën en die van ontwikkelingslanden versterkt.

Over de geplande wijziging in de quotaformule benadrukte Zalm dat niet alleen de omvang van het BBP van een land bepalend moet zijn, maar ook de financiële en handelsrelaties die een land heeft met andere landen. De core business van het IMF gaat nu juist over die financiële relaties, aldus Zalm. Op vragen over de Nederlandse economie zei Zalm dat deze het prima doet en dat de vooruitzichten uitstekend zijn. De groei zal hoog zijn en bijvoorbeeld de werkloosheid laag. Over de gedeeltelijke privatisering van Schiphol zei de minister dat, hoewel hij de steun van het parlement heeft, hij ook de medewerking van Amsterdam nodig heeft en dat de besprekingen met hen moeizaam verlopen.