Socialistische Partij

Heffing op autogebruik kan slimmer en goedkoper

15-09-2006 * De kilometerheffing die door de overheid wordt voorgesteld is nog steeds duurder dan noodzakelijk, zegt SP-Kamerlid Arda Gerkens. De regering lijkt er mee akkoord te gaan dat circa 5% van de totale opbrengsten gaat naar de zogeheten `apparaatskosten'. De SP denkt dat de uitvoering goedkoper kan door de heffing op autogebruik te innen via brandstofprijzen, via mobieltjes, navigatiesystemen of de kilometerstand.

Gerkens Vorig jaar droeg de Tweede Kamer minister Peijs (CDA) op om aan de kilometerheffing geen hoge bureaucratische kosten te koppelen. Het streven moest een maximum van 5% apparaatskosten op de totale inkomsten zijn. Gerkens: "Laat de minister nu precies op deze 5% uitkomen. Als ze iets meer haar best gaat doen en ook naar andere systemen durft te kijken valt er nog heel wat te besparen. Het is niet nodig om een twintigste deel van wat de automobilist gaat verrijden in bureaucratie te steken."

De SP vindt een heffing via de brandstofaccijnzen nog steeds een aantrekkelijk alternatief voor de kilometerheffing die de regering voorstelt. Dan hoeven er ook geen nieuwe technologische systemen bedacht te worden. Door gebruik te maken van de bestaande kilometerstand of van de al bestaande elektronica in de auto valt al veel informatie in te winnen. Gerkens: "De minister moet nog even doorgaan met nadenken, voordat we straks allemaal onnodig veel betalen aan een onnodig bureaucratisch systeem."