Ingezonden persbericht


De SLAU presenteert: Woorden bij Van Wegen
literair café met ditmaal als thema:
Deskundologen in de 'Dom'stad - een leerzame avond met:

Matthijs van Boxsel - Encyclopedie van de Domheid
Miquel Bulnes - Hoe overleef ik een ziekenhuis?
Bernhard Christiansen - Deskundologische Divertimenti

Maandag 18 september, 20.00 uur.
Café van Wegen, Lange Koestraat 15, 3511 RL Utrecht Toegang gratis.

Of, om met Mathijs Acket (1862-1933) te spreken:
'In de Middeleeuwen zei men: wie 'n ezel naar de hogeschool stuurt, krijgt 'n ezel terug; maar ze wisten 't toen niet. De ezel komt terug als "Doctor Asinus". Dat is veel erger.'

Matthijs van Boxsel (1957). 'Deskundologie' is het onderwerp van het zojuist verschenen derde deel in Van Boxsels roemruchte Encyclopedie van de Domheid. In 1970 richtte Van Boxsel met o.a. Max Reneman, Robert Jasper Grootveld en Theo Kley het Deskundologisch Laboratorium op. Dit Laboratorium maakt studie van het doodgewone: 'Als je je onderzoek uitsluitend op de problemen richt, zie je de dingen die als een paal boven water staan over het hoofd. Deskundologen spreken in heldere taal over simpele zaken. Deskundologie is dat wat iedereen met zijn klompen aan kan voelen en dat niemand boven de pet gaat.' Wat Erasmus was voor de zotheid is Van Boxsel voor de domheid: een hartstochtelijker en welbespraakter lofredenaar van deze hoogste der deugden zal nooit opstaan.

Miquel Bulnes (1976) is arts-microbioloog en schreef tijdens zijn studie twee boeken: Zorg (2003), een ironische ziekenhuisroman ('het dwarse antwoord op Ronald Giphart') en Lab (2005, inmiddels verscheen er een herdruk) dat wel gezien wordt als een light variant op W.F. Hermans' Onder professoren. In het voorjaar 2007 verschijnt zijn 3e epos: Attaque!. De stakkers die ernstig ziek zijn, die slokdarmkanker hebben of een verbrijzelde neus en die noodgedwongen in het ziekenhuis belanden. Want dat wordt bevolkt door oververmoeide, onervaren arts-assistenten en narcistische specialisten die zelfs voor heel ernstige 'spoedjes' hun bed niet uit willen komen. "De kwaliteit van het leven in het ziekenhuis is per definitie nul" zegt de hoofdpersoon van 'Zorg' . Ook de gezonde lezer gelooft dat direct na lezing van dit boek. Een deskundoloog par excellence dus, met literair succes. En dat niet alleen op zijn vakgebied!

Bernhard Christiansen (1968) is schrijver en literair performer, theatermaker en cabaretier. Hij heeft zich tot doel gesteld om al te vrolijke mensen in de triestheid en al te trieste mensen in de lichtheid van het bestaan in te wijden. Christiansen won onder meer de Utrechtse Kleinkunstprijs (1999) en 'Poëzie 2005' (Vlaamse prijs voor beste poëzie-performance). Op het 7e hemel festival in Utrecht won hij op 18 augustus jl de Science Slam prijs. Verder trad hij de afgelopen jaren regelmatig op in het radioprogramma "De Avonden" van de VPRO. Christiansen zal een aantal van zijn bestaande conferences over deskundologie te berde brengen zoals delen uit zijn onvolprezen Handleiding voor het slopen van fietsen. Maar ook zal hij een aantal stukken uit zijn Maatschappelijke vraagstukken op zijn geheel eigen wijze 'declameren'.