NOC*NSF


Groot onbenut potentieel aan stageplaatsen binnen sportsector

Arbeidsmarktmonitor Sport

De arbeidsmarkt in de sport blijft groeien, het werven van vrijwilligers blijft moeilijk en financiën zijn een belangrijke beperkende factor voor de sportarbeidsmarkt. Dit zijn de meest in het oog springende conclusies van de 'Arbeidsmarktmonitor Sport', dat maandag 18 september wordt gepresenteerd tijdens het congres 'Sport en Arbeidsmarkt' in Congrescentrum Papendal.

Het congres wordt georganiseerd door NOC*NSF, Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven OVDB en Werkgeversorganisatie in de Sport (WOS). In de 'Arbeidsmarktmonitor Sport' staan de resultaten van een grootschalig arbeidsmarktonderzoek, dat de hele sportsector beslaat. Het onderzoek is uitgevoerd door IVA beleidsonderzoek & advies en het W.H.J. Mulier Instituut in opdracht van het Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven OVDB, de Werkgeversorganisatie in de Sport (WOS) en sportkoepel NOC*NSF.

Het onderzoek laat zien dat er in andere, aanpalende sectoren, waaronder het onderwijs, het toerisme en de recreatiebranche, nog veel te winnen valt. In genoemde sectoren geeft 20% van de bevraagde organisaties aan in de toekomst stageplaatsen beschikbaar te willen stellen.

Grote zorg is er op het terrein van loopbaanontwikkeling en beroepsperspectief. De arbeidsmarkt bestaat vooral uit deeltijdbanen. De doorgroeimogelijkheden zijn schaars, CAO's zijn niet overal aanwezig en pensioenopbouw en goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet vanzelfsprekend. Het ontbreken van voldoende financiële middelen bij met name sportverenigingen is daar mede debet aan. Veel medewerkers staan aan het begin van hun carrière en de verblijfsduur in de sportsector is relatief kort.

Kenniscentrum OVDB

De OVDB is het kenniscentrum voor leren in de praktijk in de sectoren Gezondheidszorg, Welzijn, Sport en Dienstverlening. Zij is actief voor ruim 27.000 leerbedrijven en meer dan 130.000 leerlingen. De OVDB erkent en registreert leerbedrijven, stelt kwalificaties op binnen haar sectoren en signaleert landelijke en regionale trends op de arbeidsmarkt. De OVDB is initiator van - en deelnemer aan - regionale samenwerkingsverbanden die een platformfunctie vervullen. Als spil in de beroepspraktijk draagt de OVDB bij aan de versterking van de bekwaamheid van aankomende, beginnende en ervaren beroepsbeoefenaren.

(14 september 2006)