Ingezonden persbericht


40.000 werknemers hebben naast baan ook eigen bedrijf

Het totaal aantal parttime ondernemers is de laatste jaren flink gestegen van 113.000 in 2003 naar 143.000 in 2006, een toename van ruim 25% in drie jaar. De groep fulltime ondernemers is in dezelfde periode met 3% gestegen. Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat een substantiële groep (circa 40.000) van de parttime ondernemers naast een bedrijf ook een baan in loondienst heeft. Deze zogenaamde flexondernemers dragen bij aan de dynamiek en vernieuwing van de economie. De KvK stimuleert deze positieve ontwikkeling.

De Kamer van Koophandel ziet het flexondernemerschap als een kans om het totale ondernemerschap in Nederland te doen toenemen om meerdere redenen:


- Flexondernemerschap stimuleert economie
Het flexondernemerschap is een kweekvijver voor ondernemers. Een derde van hen zal doorgroeien naar het fulltime ondernemerschap. Dat betekent naar verwachting groeiende omzetten en meer werkgelegenheid. De nieuwe flexibele ondernemer draagt bij aan de dynamiek en vernieuwing van de economie. Hij kan heel snel en gemakkelijk inspelen op nieuwe ontwikkelingen en impulsen geven aan innovatie. De eigen baas met daarnaast een baan in loondienst ontwikkelt een ondernemersmentaliteit. Werkgevers vinden dat een steeds belangrijker eigenschap van hun medewerkers.


- Flexondernemerschap laagdrempelig
Het starten van een bedrijf naast een baan in loondienst is laagdrempelig door de zekerheid van een vast inkomen en de voordelen van de sociale zekerheid via de werkgever. Bovendien blijkt de flexondernemer minder problemen in zijn bedrijf te ondervinden dan de gemiddelde ondernemer.

Bevorderen flexondernemerschap
De Kamer van Koophandel vindt dat het flexondernemerschap verder gestimuleerd moet worden gezien de gunstige effecten ervan. Een belangrijke manier is het verminderen van door de flexondernemers ervaren administratieve lasten en de regeldruk. Daarnaast zijn er mogelijk fiscale barrières, doordat een parttime ondernemer in veel gevallen de zelfstandigenaftrek voor ondernemers zal mislopen omdat hij niet genoeg uren in zijn bedrijf besteedt.

Nieuwe productontwikkeling KvK
Om het flexondernemerschap te bevorderen heeft de Kamer van Koophandel voor de groep parttime ondernemers specifieke producten ontwikkeld. Naast informatie op de website en de brochure 'Parttime ondernemen' heeft de KvK dit najaar een nieuw seminar geïntroduceerd: 'Starten als parttime ondernemer'. Algemene kenmerken flexondernemer:
De flexondernemer

- heeft een baan -al dan niet parttime- in loondienst
- steekt gemiddeld 15 uur per week in zijn bedrijf
- heeft gemiddeld een jaaromzet van circa 75.000 euro
- is gemiddeld 45 jaar

- 77% is man en 23% is vrouw
De belangrijkste motieven om naast een onderneming een baan aan te houden zijn:
- de financiële zekerheid die een baan biedt
- men kan nog niet van alleen de onderneming leven