Novib

Rijke landen zijn slechte leerlingen

Duitsland, Italië Japan en de Verenigde Staten presteren slecht op het gebied van onderwijs voor de kinderen van de wereld. Dit zegt de Global Campaign for Education. De GCE overhandigde afgelopen zondag in Singapore een schoolrapport aan de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds.

Honderd miljoen kinderen gaan momenteel niet naar school, vanwege de gebroken beloftes van rijke landen. De wereldleiders zouden zich moeten schamen. Dit zegt Kailash Satyarthi, de voorzitter van de Global Campaign for Education, waaraan ook Oxfam meedoet.

Het rapport toont aan dat het goed te betalen is om ieder kind naar school te sturen. Dit zou 10 miljard dollar kosten: één procent van de uitgaven aan militaire doeleinden.

Zakgeld
Wat de rijke landen wereldwijd uitgeven aan onderwijs is niet meer dan een beetje zakgeld. De Verenigde Staten geven nauwelijks 1 dollar per inwoner per jaar zegt Tom Noel, Oxfam-medewerker en schrijver van het rapport.

Nederland en de Scandinavische landen zijn de besten van de klas van de 22 rijkste landen van de wereld. Duitsland, Japan en Italië staan respectievelijk op een beschamende veertiende, zestiende en zeventiende plaats. De VS is de een-na-slechtste leerling.

Trage sneltrein
In 2002 beloofden de rijke landen om het alle arme landen met een goed onderwijsplan te steunen. Van dit zogenaamde Fast Track Initiative (FTI) is weinig terechtgekomen. Tot nu toe zijn de plannen van twintig arme landen goedgekeurd, maar ze wachten nog op het beloofde geld. Volgend jaar wordt een tekort verwacht van 610 miljoen dollar.

We moeten rijke landen een lesje leren in het houden van beloftes, vindt Lucia Fry van de Global Campaign for Education. Ze moeten de kinderen in de ogen durven kijken en vertellen waarom ze zo slecht presteren.

Lees het schoolrapport Underachievers op:
www.campaignforeducation.org.