Beleggers sceptischer dan minister


AMSTERDAM, 20060918 -- Prinsjesdag 2006 zal meer goed nieuws brengen. De verwachting is althans dat Zalm triomfantelijk zijn koffertje komt presenteren. Vorig jaar berichtte hij al dat `na het zuur nu het zoet zou komen'. Of dat ook merkbaar is gebeurd, blijft echter in het midden. De traditionele Derde Dinsdag lijkt steeds meer een ceremoniële vertoning te worden om mensen te overtuigen van het belang van macro-economische cijfers.

Bezoekers van website Belegger.nl geven massaal aan Prinsjesdag links te laten liggen. Voor hen tellen alleen berichten die van invloed zijn op de beurs, en dat is de Miljoenennota 2007 maar in heel beperkte mate.

De beloofde 2 miljard lastenverlichting, waarvan de helft voor het bedrijfsleven, betekent niet direct een positief effect op de koersen. Integendeel, de verwachting is eerder dat de aandelenmarkt eerst nog verder in zal zakken. Vorig jaar reageerde de AEX ook niet op het enthousiasme van Zalm.

Belegger.nl sprak met beleggingsexperts Hendrik Meesman van Meesman Index Investments en Freddy van Mulligen van Morningstar over de invloed van Prinsjesdag op de aandelenmarkt. "Ik deel de mening van de beleggers", zegt Meesman. "De begroting gaat eigenlijk over de uiteenzetting van het beleid. Ontwikkelingen op de beurs voorspellen vanuit macro-economische onderwerpen, zoals de begroting of inflatie, is een weinig kansrijke strategie. Dat blijkt ook uit verschillende studies. Dat werkt gewoon niet. Ik denk zelfs dat de invloed van Prinsjesdag op de beurs nihil is."

Ook Van Mulligen deelt de mening van de beleggers. "Op Prinsjesdag gebeurt er nooit wat bijzonders op de beurs. Dat komt onder meer omdat de meeste omzet van de aan de AEX genoteerde bedrijven uit het buitenland komt. De omzet die uit Nederland komt, wordt maar in beperkte mate beïnvloed door politieke maatregelen. Er zijn maar een paar specifieke verschijnselen van politieke beslissingen die invloed hebben gehad op de beurs, zoals de discussie over het afschaffen van de fiscale voordelen voor groene beleggingen." En de lastenverlichting van 2 miljard? " Dat is op zich goed nieuws, maar op de beurs zal je er niks van merken."





Belegger.nl