Technische Universiteit Delft

3D-seismiek
31 augustus 2006 door M&C

Promotie van ir. E.J. van Veldhuizen: "Integrated approach to 3D-seismic acquisition geometry analysis"

19 september 2006 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Ir. E.J. van Veldhuizen | natuurkundig ingenieur promotor | Prof.dr.ir. A.J. Berkhout (TBM)

Integrated approach to 3D-seismic acquisition geometry analysis De seismische methode voor het afbeelden van de ondergrond is onmisbaar in olie- en gasexploratie. Een seismisch meetprogramma moet dusdanig ontworpen worden dat alle benodigde data verkregen wordt om voldoende nauwkeurige informatie over de ondergrond te kunnen inwinnen.

Dit onderzoek betreft een methode voor analyse van seismische meetprogramma's, die gebruik maakt van gefocusseerde golfbundels. Dit concept legt de nadruk op een aparte analyse van de geometrie van de bronnen en de geometrie van de ontvangers. In dit onderzoek wordt dit concept geïmplementeerd voor toepassing op een (sterk) inhomogene ondergrond, door gebruik te maken van recursieve golfveldextrapolatie. Ook wordt een directe verbinding gelegd naar de karakterisatie van olie- en gasreservoirs.

De analyse laat zien hoe focussering, beeldresolutie en hoekafhankelijke amplitudes beïnvloed worden door de gekozen acquisitiegeometrie in combinatie met de structuur van de ondergrond en de onvolkomenheden van de focusseringsoperatoren. De methode is zowel toepasbaar op acquisitie van P-golven als op acquisitie van geconverteerde (P-S) golven.

Analyse van een `ideale geometrie' brengt fundamentele grenzen van het acquisitiesysteem aan het licht. Analyse van realistischere situaties laat zien welke informatie in de praktijk verloren gaat. Bijvoorbeeld, beeldkwaliteit onder complexe zoutstructuren varieert sterk, onder andere door kritische reflecties aan de zoutgrensvlakken. Met behulp van de berekende hoekafhankelijke amplitude-effecten kan bepaald worden hoe amplitude-inversies beïnvloed worden. Dit is belangrijk voor de karakterisatie van olie- en gasreservoirs.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.