Ministerie van Justitie


Begroting 2007

Zie ook


* Rijksbegroting

* Begroting Justitie 2007

Extra geld voor vrouwen, aanpak discriminatie en vernieuwing inburgering

Justitiebegroting 2007

Persbericht | 19-09-2006

In de begroting van 2007 wordt extra geld uitgetrokken voor de bevordering van de integratie. Voor integratie is in 2007 400 miljoen euro beschikbaar. Doel blijft de integratie van etnische minderheden in de Nederlandse samenleving resulterend in gedeeld burgerschap van etnische minderheden en autochtonen. De vernieuwing van het inburgeringsstelsel, de aanpak van eergerelateerd geweld en de bestrijding van discriminatie zijn in 2007 hoofdthema's.

Inburgering

De Wet inburgering buitenland is op 15 maart 2006 in werking getreden. Voor bepaalde categorieën vreemdelingen die naar Nederland willen komen, is een basisexamen een verplichte voorwaarde voor het verkrijgen van een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv), die nodig is om een verblijfsvergunning te kunnen aanvragen. De eerste resultaten hiervan zullen najaar 2006 worden bekend gemaakt. De Wet inburgering Nederland zal naar verwachting op 1 januari 2007 in werking treden. Doel is een betere beheersing en kennis van de Nederlandse taal en kennis van de Nederlandse samenleving van nieuw- en oudkomers te bevorderen. De gemeenten krijgen een spilfunctie in het nieuwe stelsel. Andere uitvoeringstaken, zoals het afnemen van de examens, worden belegd bij de Informatie Beheer Groep. Ook wordt marktwerking ingevoerd voor de inkoop van inburgeringscursussen.

Integratie

Gedeeld burgerschap blijft de kern van het integratiebeleid van dit kabinet. In 2007 zal het accent liggen op versterking van binding en weerbaarheid, op allochtone risicojongeren en participatie. Daartoe worden verschillende instrumenten gebruikt die horen bij een segregatiedoorbrekende aanpak. Zo gaat de integratiecampagne, waarin positieve voorbeelden van interactie worden belicht, door in 2007. Door wijziging van de Rijkswet zijn de naturalisatieceremonie en de daarbij horende verklaring van verbondenheid komend jaar wettelijk geregeld. Verder zet het kabinet in op binding en ontmoeting op lokaal niveau: lokale initiatieven die leiden tot meer contact en uitwisseling tussen etnische groepen. Er zijn al pilots gestart en er is een landelijk loket ingesteld dat functioneert als spin in het web. Voor dit project is jaarlijks vier miljoen euro beschikbaar.

Om de integratie van moslims te stimuleren is er een structureel overleg tot stand gekomen tussen de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie en vertegenwoordigers van moskeeorganisaties. Met ingang van het schooljaar 2006-2007 zijn er verschillende opleidings-mogelijkheden voor islamitische geestelijke bedienaren. Het is de verwachting dat hieruit op termijn één of meer Nederlandse imamopleidingen voortkomen.

Vrouwen

Ook in 2007 gaat bijzondere aandacht uit naar de emancipatie van allochtone vrouwen. Het nationaal plan `Taal Totaal' van de Commissie PaVem vormt een steun in de rug van het kabinetsbeleid. Vanwege het wegvallen van ESF-financiering is door het kabinet besloten voor komend jaar 22,5 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor extra inburgeringstrajecten voor allochtone vrouwen.

De aanpak van eergerelateerd geweld staat ook in 2007 nadrukkelijk op de agenda. Het programma `eergerelateerd geweld' krijgt vorm in drie projecten gericht op maatschappelijke preventie, bescherming en strafrechtelijke aanpak. Hiermee wordt onder meer beleid ten aanzien van eerwraak, genitale verminking en huiselijk geweld (voor zover eergerelateerd) uitgewerkt. Voor de opzet van een programma-organisatie is tot en met 2010 ruim 12 miljoen euro beschikbaar.

Discriminatie

Anti-discriminatie is een speerpunt in 2007. Respect voor elkaar en binding worden ook bevorderd als burgers op gelijkwaardige wijze kunnen participeren en zich beschermd weten tegen discriminatie. Het kabinet wil in 2007 een wetsvoorstel voor een landelijk dekkend netwerk voor antidiscriminatievoorzieningen indienen. Burgers moeten toegang hebben tot laagdrempelige voorzieningen zodat zij met hun klacht terecht kunnen in de eigen gemeente. Dat is nu lang niet overal het geval. Voor de uitbreiding van het aantal voorzieningen wordt in het kader van het Breed Initiatief Maatschappelijke Binding structureel zes miljoen euro beschikbaar gesteld.


* Stuur door

* Print