Gemeente Alphen aan den Rijn


Nieuw college presenteert eerste begroting

(19 september 2006)

Alphen aan den Rijn zet in op jeugd, werk en sport

Een sluitende begroting, geen ingrijpende bezuinigingen, beperkte verhoging van tarieven (inflatiepercentage) en meer inzicht in prestaties. De programmabegroting 2007-2010 van de gemeente Alphen aan den Rijn is een heldere voortzetting van het bestaande beleid, het collegeprogramma Samenleven in de Complete Stad en de Stadsvisie Alphen 2018. Er is veel aandacht voor jeugd en jongeren, veiligheid, werk en sport. De totale begroting bedraagt ruimt 200 miljoen euro, waarvan ca. 40 miljoen betrekking heeft op grondexploitaties.

Het college stelt voor aan de volgende onderwerpen een hoge prioriteit te geven in 2007:

Wmo
Volgend jaar treedt de Wmo in werking. Dat betekent dat elke gemeente verantwoordelijk is voor de uitvoering, en dus ook de kosten. Alphen aan den Rijn heeft gekozen voor een open-einde regeling. Hiermee wordt bedoeld dat niemand -die daar recht op heeft- tevergeefs een beroep op een voorziening zal doen, omdat het budget op zou zijn. Het college wil door een strakke regie de kosten beheersen. Alphen aan den Rijn wil vooral investeren in het vergroten van de leefbaarheid van de gemeente, en dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en mee kunnen doen in de samenleving, onder het mom: "Niemand aan de kant". De doelstelling van de Wmo sluit daar goed op aan. Zo werkt de gemeente integraal aan gezondheid, sociale activering, zelfredzaamheid van ouderen en gehandicapten, preventieve zorg, maar ook aan de ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers.

Sport en Jeugd
In 2007 trekt de gemeente maar liefst 1,4 miljoen euro extra uit voor sport en jeugdzorg. Dat betekent: forse investeringen in onderwijs (geen jongere zonder startkwalificaties van school), in sport (gezondheid), in jeugdzorg (voorkomen van mis- en achterstanden, dan wel het wegnemen ervan).

Veiligheid
In 2007 wordt extra geld (160.000 euro, waarvan 125.000 euro structureel) uitgetrokken voor de brandweer- en veiligheidszorg. Zo is het mogelijk om een goede pro-actieve brandweerzorg te realiseren en realistischer oefeningen uit te voeren. Ook zal er meer aandacht uitgaan aan crisisbeheersing.

Burgers betrekken bij totstandkoming bestemmingsplannen De stad groeit. Dat betekent: een blijvende zorg voor (verkeers)bereikbaarheid, sociale veiligheid, een bouwprogramma dat zorgt voor voldoende, passende, betaalbare EN 'luxe' woningen, maar ook voor een 'technisch' veilige en gezonde leefomgeving. Tenslotte wil het college kijken welke procedures klantvriendelijker kunnen, bijvoorbeeld door de bouwaanvraag ook elektronisch te laten verlopen.

Veranderingen van bestemmingsplannen zijn zeer ingrijpend voor omwonenden. Het college wil de burgers beter en eerder betrekken bij bestemmingsplanwijzigingen. Doelstellingen die in een goede balans met elkaar gerealiseerd moeten worden.

Armoedebestrijding
Het college trekt extra geld uit voor armoedebestrijding. Ook wordt een onderzoek uitgevoerd naar de voedselbanken. In 2007 komt er extra geld voor dierenwelzijnbeleid. Het college wil beginnende ondernemers meer kansen bieden. Hierbij wordt vooral ingezet op een te ontwikkelen startersgebouw.

Verbetering dienstverlening
Het college wil stapsgewijs de dienstverlening verbeteren. Volgend jaar zal extra geld worden uitgetrokken om de dienstverlening verder te digitaliseren. Ook wordt er gekeken waar er minder regels mogelijk zijn in bijvoorbeeld de aanvraag van gemeentelijke vergunningen. Tenslotte wordt onderzocht op welke manier de openingstijden van de gemeentelijke loketten beter aansluiten bij de gewenste dienstverlening.

Bewonersparticipatie en School-Thuis routes
Bewoners in Alphen aan den Rijn zijn al jaren betrokken bij de inrichting van hun woonomgeving. Het college wil in 2007 extra inspanningen doen om de bewoners zoveel mogelijk mee te laten denken en doen, bijvoorbeeld bij het inrichten en onderhoud van plantsoenen en parkjes. Maar bewonersparticipatie is meer dan dit; er komen ook (experimenten met) wijkbudgetten en we betrekken bewoners vaker bij beleidsontwikkeling en voorbereiding.

De weg van huis naar school is steeds langer geworden. Dat betekent dat kinderen langer onderweg zijn. En vaker komen zij in gevaarlijke verkeerssituaties terecht. Het college wil extra geld besteden aan het veiliger maken van deze routes.