Ingezonden persbericht


Kastelen op 50 Plus Beurs
Vijf topkastelen verzorgen beursstand

De topkastelen Kasteel de Haar, Kasteel Hoensbroek, de Kasteelruïne Valkenburg, het Muiderslot en Slot Loevestein zijn aanwezig op de aanstaande 50 Plus Beurs met een kasteelstand. De beursstand is erop gericht om meer aandacht te vestigen op kastelen in het algemeen en meer bezoekers aan te trekken voor de vijf kastelen in het bijzonder. De 50 plus beurs vindt plaats in de Jaarbeurs in Utrecht van woensdag 20 tot en met zondag 24 september 2006.

Kastelen ontdekken
De kastelen zijn vijf van de drukst bezochte kastelen van Nederland. Gezamenlijk ontvangen de deelnemende kastelen circa 700.000 gasten op jaarbasis. Sinds 2005 vormen zij een PR alliantie. Rode draad in de samenwerking is "kastelen ontdekken". De stand op de beurs wordt geheel in kasteelstijl aangekleed en de bezoeker vindt er alle informatie over de vijf kastelen. De kastelen realiseerden reeds diverse gezamenlijke projecten zoals kennisuitwisseling op pr- en facilitair gebied, gezamenlijke kortingsacties en het uitgeven van gezamenlijk drukwerk.

De kastelen

De deelnemende kastelen zijn vrijwel het gehele jaar geopend en bieden activiteiten en programma's voor jong en oud. Daarnaast organiseren zij diverse evenementen. Hieronder volgt een korte toelichting per kasteel.


. Kasteel de Haar - Kasteel de Haar is het meest sprookjesachtige kasteel van Nederland. Met zijn torens en transen, grachten, poorten en ophaalbruggen oogt kasteel de Haar als het ideaalbeeld van een middeleeuws kasteel. Majestueus rijst het op uit een park met oude bomen, waterpartijen en bloemrijke siertuinen. www.kasteeldehaar.nl, tel.: 030 - 677 85 15.


. Kasteel Hoensbroek - Kasteel Hoensbroek is een van de grootste en mooiste kastelen van Nederland. Het oudste gedeelte dateert uit circa 1250 en het kasteel is prachtig gerestaureerd. In het kasteel kunnen gasten terecht voor kasteelbezoek, kinderfeestjes, groepsavonturen en avontuurlijke evenementen. www.kasteelhoensbroek.nl, tel.: 045 - 522 72 72.


. Kasteelruïne Valkenburg - Het voormalige kasteel van Valkenburg is de enige hoogteburcht van Nederland. Zijn geschiedenis gaat terug tot 1050. Sinds 1672 is het een ruïne, met prachtig uitzicht over het Heuvelland. Dwaal door de immense ridderzaal en bewonder de kapel. Uniek zijn de vluchtgangen naar de Fluweelengrot. www.kasteelvalkenburg.nl, tel.: 043 - 609 01 10.


. Muiderslot - Rijksmuseum Muiderslot is een prachtig middeleeuws kasteel, in oorsprong gebouwd rond 1280 door graaf Floris V. Huis en hof ademen de sfeer uit van de Gouden Eeuw ten tijde van de beroemdste bewoner van het Slot, de dichter en schrijver P.C. Hooft (1581-1647). Delen van de burcht en veste tonen zeven eeuwen verdedigingswerken. www.muiderslot.nl, tel. 0294 - 25 62 62.


. Slot Loevestein - Meer dan een museum! In Slot Loevestein komen verhalen van bewoners uit ruim 6 eeuwen tot leven. Een bezoek aan Slot Loevestein is een reis terug in de tijd: naar de middeleeuwen, de vroegere Staatsgevangenis waar Hugo de Groot uit wist te ontsnappen in een boekenkist en naar een vesting uit de Hollandse Waterlinie. www.slotloevestein.nl, tel.: 0183 - 44 71 71.

Voor meer informatie over de 50 Plus Beurs: www.50plusbeurs.nl Voor meer informatie over de topkastelen: www.topkasteel.nl