Ingezonden persbericht


Meer dan 100 jaar VERKADEALBUMS.
Verkadealbums ... om nooit weer te vergeten!

Alle 50 PLUSSERS zullen zich het bewaren van Verkade-bons, het plakken en verzamelen van plaatjes en albums van Verkade uit hun jeugd herinneren. Maar het is niet alleen de herinnering, die een grote rol speelt.

Ook de jongeren die niet zijn opgegroeid met het fenomeen Verkade-album kunnen ook nu nog volop genieten van die mooie albums met teksten van J.P. Thijsse, A.F.J. Portielje, A.J. van Laren, of H.E. Kuylman en met steeds 144 plaatjes, getekend door J. Voerman jr, L.J.W. Wenckebach, J. van Oort, E. Koning, Jac. J. Koeman, S. van Beek, H. Rol en C. Rol.

Toen koekfabrikant Verkade in 1903 heel onschuldig begon met een partij opgekochte Duitse plaatjes bij te sluiten bij verpakt koek en beschuit, had hij geen enkel idee over wat hij aanrichtte. Deze toevalstreffer sloeg in als een bom en ook de latere èchte Verkadealbums werden een daverend succes. Zo verschenen er tot de tweede wereldoorlog drie zgn. Plaatjesalbums en 27 Verkade-albums in een totale oplage van ruim twee miljoen. Alle plaatjesalbums in het algemeen en de Verkade-albums in het bijzonder zijn een schitterend verzamelonderwerp voor diverse verzamelaars. Op verzamelbeurzen en bij antiquariaten kunnen we nog plaatjes en albums bemachtigen. Originele uitgaven, evenals de later en onlangs verschenen heruitgaven vinden gretig aftrek bij de huidige jonge generatie.

PLAATJES en ALBUMS VERZAMELEN

ANTON SIEDSMA ( 1945 ) uit Hoofddorp, is een verwoed verzamelaar van plaatjesalbums. In zijn jeugd kwam hij onmiskenbaar in aanraking met het fenomeen plaatjes, plaatjes, plaatjes. Als kind klampte hij vroeger iedereen aan, die het ouderlijk huis in Friesland bezocht, om toch vooral de plaatjes voor hem te bewaren. Als naoorlogs kind waren het toen niet meer de plaatjes uit de Verkade producten, die je kon sparen, maar waren vooral de sigarettenplaatjes in trek. Op de achterkant van de pakjes van Full Speed waren dieren, vissen, honden en prachtige auto's afgebeeld. Croydon had plaatjes van vliegtuigen en Cap. Grant bracht schepen. Ook Piggelmee- , Flipje - en de Walt Disney- plaatjes bij de Margriet hadden toen al zijn bijzondere belangstelling. Het verzamelinstinct had Siedsma van zijn moeder meegekregen. Na een drukke werkdag op de boerderij, was er 's avonds tijd om het potje gluton van de firma Talens te pakken. De verkregen plaatjes werden, met het puntje van de tong tussen de lippen , zo nauwkeurig mogelijk binnen de zwarte lijntjes geplakt van het betreffende album, waar al zolang op was gewacht.

IN DE VOETSPOREN VAN JAC. P. THIJSSE
Het plaatjesplakken en verzamelen van zijn moeder was er ook de oorzaak van, dat er een groot aantal Verkade-albums in de boekenkast voorkwam. Als boerderijkind had het album De Boerderij ( 1936 ) en Hans de Torenkraai ( 1935 ) zijn speciale belangstelling. Toen Siedsma op de kweekschool een biologiewerkstuk moest maken kwam zijn interesse in Verkade-albums en voor Jac. P. Thijsse hem goed van pas. Met het beschrijven van zijn vele rondzwervingen in de natuur in de eigen woonplaats, volgens het Thijsse-principe, trad hij aldus in de voetsporen van deze befaamde schoolmeester en natuurkenner met zijn ongekunstelde schrijf- en verteltrant.

Jacobus Pieter Thijsse werd op 25 juli 1865 geboren te Maastricht, werkte als onderwijzer in Amsterdam en op Texel, om tenslotte te eindigen als leraar aan het Kennemerlyceum in Bloemendaal. Hij is medeoprichter van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten en is de schrijver van het merendeel ( 19 ) van de eenendertig Verkade-albums, die zijn verschenen.

MEEST GEWILD: SPROOKJES ALBUMS en .....FRIESLAND

Hoewel niemand het juiste aantal albums weet, zijn er bij ruim vijfhonderd verschillende Nederlandse bedrijven sinds 1900 meer dan tweeduizend albums verschenen. In de album-hobbykamer van Siedsma kunnen we er veel aantreffen, variërend in schoonheid, leeftijd, staat, en prijs. Evenwel : ieder verkregen album heeft vaak een eigen verhaal. Siedsma : "Als Fries vind ik het Verkade-album Friesland ( 1918 ) het meest interessant en behoort nu, met de drie exclusieve Plaatjesalbums uit 1903, 1904 en 1905, tot de meest gewilde albums. Helaas verscheen het Friesland-album ( 1918 ) op een zeer ongunstig moment. De Eerste Wereldoorlog was net afgelopen en papier was zeer schaars. De mensen hadden wel iets anders aan hun hoofd dan het sparen van Verkade-plaatjes. Friesland lag bovendien als provincie slecht in de Verkade-markt en de albumverkoop bleef ver beneden de maat, zodat er slechts een kleine 16.000 exemplaren in omloop kwamen. Ongetwijfeld was de relatief hoge prijs van het album, te weten f 1,-- hier ook debet aan. In 1979 is het album, met ingedrukte vaste plaatjes, opnieuw uitgegeven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Friese vereniging voor natuur- en landschapsbescherming "It Fryske Gea".

PLAATJESALBUMS - FANS GEZOCHT

"Het verkrijgen van plaatjes en albums van particulieren heeft mijn grote voorkeur, want vaak zien de albums er dan nog perfect uit, zitten alle plaatjes op de goede plaats en is het aanschaffen en verzamelen nog enigszins betaalbaar. Heel spijtig is het moeten melden, dat ik nog steeds albums via de oud-papier handelaar kan verkrijgen. Onbegrijpelijk, maar waar: er worden ook nu nog albums bij de oude kranten gelegd. Bijna elke dag heb ik wel een telefoontje of brief met betrekking tot mijn hobby. Dan weer heeft er iemand een plaatje nodig, dan weer biedt iemand een aantal plaatjes of één of meerdere albums aan. Soms betreft het een complete erfenispartij. Ook zijn er wel eens mensen, die de albums moeten weg doen voor het geld. Indrukwekkend vind ik altijd de spontane reactie van : U bent toch die plaatjesalbumspaarder? Ik heb op de vliering een hoop van die dingen liggen en ik doe er niets mee. Ook de kinderen interesseert het niet en ik wil dat ze goed terecht komen........ Wilt u ze s.v.p. vandaag nog komen ophalen !!! Dan stroomt mijn adrenaline ineens veel sneller : welke albums zal ik aantreffen en in welke staat en wat kan ik toevoegen aan mijn eigen verzameling? Dit soort reacties kan ik niet genoeg uit heel Nederland krijgen," aldus Siedsma. Hij roept dan ook alle " Plaatjesalbums-fans " op om te reageren. Iedere belangstellende wil hij graag informeren over deze schitterende hobby van het verzamelen van albumplaatjes en de Verkadealbums. Het ruilen van plaatjes is ook mogelijk. Ook bezit hij veel krantenknipsels over Verkadealbums en Jac.P.Thijsse. Bij dezen vraagt Siedsma een ieder om eens op de vliering, op zolder of in de boekenkast te kijken of er misschien nog oude plaatjesalbums of losse plaatjes zijn. Misschien zijn er schoolschriften volgeplakt met ( voetbal) plaatjes. Graag zou hij die aan zijn verzameling willen toevoegen. Anton Siedsma spaart ook oude strips zoals : Eric de Noorman, Kapitein Rob, Dick Bos, Wilstra, Tom Poes, enz. en niet te vergeten : de oude Schoolplaten van Lummel, Jetses en Isings en alles van AAP- NOOT- MIES. Vertellen over het verzamelen is de nieuwste ontwikkeling. Veel wordt Siedsma uitgenodigd om een Presentatie te geven over Moeders en Grootmoeders Erfgoed. Zijn Verkadealbums, oude Schoolplaten van Jetses en zijn vele Aap-Noot- Mies spullen worden daarbij getoond. Hij is blij en dankbaar voor alle reacties. Voor nadere informatie kan een ieder contact opnemen met : ANTON SIEDSMA te HOOFDDORP Tel./fax : 023 - 5614727 Email : siedsma@quicknet.nl
Site : http://home.quicknet.nl/qn/prive/siedsma of : http://hobby.clubs.nl/verkade

evt. mogen foto's rechtenvrij van de Site worden gehaald

Laat je verleiden op de 50PlusBeurs 2006.
'Het leven is verleidelijk!', is het dit jaar het thema van de 50PlusBeurs.

Met ruim 85.000 bezoekers is de 50PlusBeurs 's werelds grootste evenement voor actieve plussers.

Van 20 t/m 24 september 2006 biedt de 50PlusBeurs van 10 - 17 uur in de Jaarbeurs Utrecht op 40.000 m2 informatie, amusement en voordeel. Ruim 500 stands in 5 beurshallen met workshops, lezingen en presentaties. Maar ook vele optredens op podia met muziek, show, dans en exposities. En natuurlijk heel veel voordeel, proeverijen, cadeaus en acties.

Wie weet wint u een nieuwe auto? Of de gratis beurstas vol hebbedingetjes?

Niemand verlaat de 50PlusBeurs met lege handen!

VERKADEALBUMS in hal 11 Gang B, standnummer 021

Er is een speciale stand ( 11B21 ) van verzamelaar Anton Siedsma uit Hoofddorp, waar zijn uitzonderlijke collectie oude Plaatjesalbums, waaronder de bekende nostalgische Verkadealbums van Jac. P. Thijsse, kunnen worden ingekeken, geruild, gekocht, verkocht en ook getaxeerd. Iedereen wordt aangeraden eens op zolder te speuren naar oude albums en/of losse plaatjes, die bv in schoolschriften zijn geplakt en alles toch vooral naar zijn stand mee te nemen. Hij is ook een verwoed verzamelaar van Schoolplaten. Info: 023- 5614727 of kijk op de Site Verkade : http://hobby.clubs.nl/verkade

Profiteer van extra korting en loop de 50PlusBeurs binnen zonder wachten!

Als u uw kaartje nú koopt, betaalt u slechts E 12,50.

Bovendien maakt u bij bestelling kans op een stedentrip naar Boedapest!

En natuurlijk ontvangt u op de 50PlusBeurs een gratis stuk heerlijke vlaai én de 50PlusGids!

Kijk voor meer actuele informatie op http://www.50plusbeurs.nl en/ of http://www.50plusgids.nl

Bestel online toegangskaarten : http://194.109.161.237/50plusbeurs/reg01.asp