Kunst om je aan vast te houden

Habidrome wonen

Introductie tijdens 50PlusBeurs

Habidrome ontwikkelde kunst om je aan vast te houden

Habidrome Wonen introduceert op de 50PlusBeurs, van 20 tot en met 24 september in de Jaarbeurs in Utrecht, een unieke collectie producten waarin een balans is gevonden tussen ergonomie en design. Het gaat om stijlvolle meubels en accessoires waaraan nauwelijks te zien is hoe zwaar het accent op comfort en veiligheid ligt. Bij de ontwikkeling van deze producten werkte Habidrome onder meer samen met EXPress (expertisecentrum voor ergonomie, beweging en sport) van de Universiteit van Amsterdam en het ontwerpbureau NewProducts.

Habidrome Wonen is een organisatie die een keurmerk toekent voor toekomstbestendige woningen met veel aandacht voor comfort en veiligheid. Bij de ontwikkeling van deze woonformule merkte ze dat weinig mensen gebruik maken van voorzieningen die de woning aantoonbaar comfortabeler en veiliger maken, zoals bad- en toiletsteunen. Het bleek dat de meeste mensen deze voorzieningen lelijk vinden. Bovendien worden ze geassocieerd met ziekte, handicap en ouderdom.

Toch is veiligheid in huis letterlijk van levensbelang voor ouderen. Ongeveer 30% van de mensen van 65 jaar en ouder komt per jaar één of meerdere keren ten val. Bij de leeftijdscategorie 80-plus loopt dit cijfer op tot bijna 50%. Zo'n 10% van de valincidenten levert verwondingen op, in ongeveer 3% zelfs een gebroken heup. Andere gevolgen van een valpartij zijn sociaal van aard. Vanwege de angst om te vallen durven mensen steeds minder te bewegen, worden minder actief en kunnen daardoor in een isolement komen. Het is daarom van groot belang dat valincidenten zo veel mogelijk vermeden worden.

Daarom ontwikkelde Habidrome producten die comfort en veiligheid bevorderen, maar die vooral mooi zijn.

16)- Handgrepen: Ofwel 'kunst om je aan vast te houden'. Een serie sierlijke handgrepen voor in de badkamer. Zo zijn er handgrepen die puur ter decoratie aan de wand boven het bad lijken te zijn geplaatst, maar die bij nader inzien helpen om veilig in en uit bad te stappen. Of hand-grepen die naast veiligheid ook de vorm en functie van zeepbakje of flaconhouder hebben. Gemaakt van RVS en palissanderhout.

18)- Douchebankje: Een elegant designbankje van Belgisch hardsteen (of ander materiaal), dat bevestigd wordt aan de wand van de douche. Douchen wordt comfortabel en veilig, ook voor mensen die niet lang kunnen of willen staan of mensen met evenwichtsproblemen. Ook beschikbaar als tweezitter om ook de jonge generatie te verleiden tot comfort en veiligheid.


- Badkamermeubel: Een transparant vormgegeven badkamermeubel, dat de gebruiker veel stevigheid biedt door zijn verborgen slimmigheidjes. Zo is het onderste kastje uittrekbaar, zodat het een zitbankje vormt. En in één van de terugvallende legplanken zit een handgreep verborgen. De prototypes van bovenstaande producten zijn voor het eerst te zien op de 50PlusBeurs.


---