Ingezonden persbericht


h e e f t d e n e d e r l a n d s e
j o u r n a l i s t i e k o o i t e e n k a n s

g e h a d ?

Sir karl popper-lezing door jan blokker

Er is sprake van een dagbladcrisis. De crisis is internationaal. Internationaal wordt ook gezocht naar waar de schuld ligt. Bij de 'ontleesde' medemens? Bij internet? Bij moderne communicatietechnieken in vergelijking waarmee de (papieren) krant een hopeloos verouderd, haast negentiende-eeuws medium lijkt, evenzeer gedoemd te verdwijnen als de paardentram en de stoomtrein? Bij de bloggers-rage?

In zijn Popper-lezing vraagt Jan Blokker zich af of er een specifiek Nederlands-nationale kant aan de crisis zit. Hij zoekt het antwoord niet zozeer in (macro-) economische of technologische, als wel in historisch bepaalde, sociaal-politieke en vooral ook journalistieke omstandigheden. Heeft de Nederlandse journalistiek in de loop van de afgelopen anderhalve eeuw eigenlijk ooit een kans gehad? Of scherper gesteld: heeft ze ooit haar kansen gegrepen? En zou ze nu, in de dagen van een diepe dagbladcrisis, niet alsnog een kans kunnen wagen?

Jan Blokker is journalist en publicist. Talloos zijn Blokkers publicaties, maar het bekendst werd hij door zijn columns in de Volkskrant. Deze kenmerken zich door de scherpe en satirische behandeling van actuele onderwerpen, waarin Jan Blokker zich keert tegen allerlei uitingen van onzin, zelfgenoegzaamheid en modieusheid. Hij publiceerde, samen met zijn zoons Jan en Bas, in 2005 Het Vooroudergevoel. Verder schreef hij vele film- en operascenario's en was hij voorzitter van het Bestuur Productiefonds voor de Nederlandse Film en bijzonder hoogleraar Persgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Blokker won de Gouden Ganzeveer in 2003 voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de Nederlandse geschreven cultuur.

georganiseerd door
Forum voor Europese Cultuur

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam
woensdag 20 september, aanvang 20.00 uur
toegang ¤ 12,- / ¤ 9,- (studenten)

Toegang: ¤ 12,- / ¤ 9,- (studenten)
Reserveren: 020 623 13 11 of via receptie@felix.meritis.nl informatie: www.forumeuropesecultuur.nl / www.felix.meritis.nl

Binnenkort ook in Felix Meritis:


* * *
zaterdag 22 september - 20.00 uur
BoekenFeest: NRC Handelsblad viert 10 jaar boekenbijlage De bijlage Boeken stapt deze avond voor één keer uit de krant. Ontmoet schrijvers, lezers, recensenten en redacteuren van de bijlage Boeken. Met Joost Zwagerman, Elsbeth Etty, Abdelkader Benali, Nelleke Noordervliet, Jan Siebelink, Geert Mak en vele anderen.

Voor meer informatie zie: http://www.felix.meritis.nl/agenda/agenda_item.php?id=456


* * *
zaterdag 7 oktober - 20.00 uur
Nacht van het Debat
Het debat is de zuurstof van onze democratie. Maar gaat het wel goed met het debat in Nederland? Alle reden voor een zinderende Nacht van het Debat, spannend tot het laatste moment. U bent in goed gezelschap met bijdragen van onder anderen Mark Rutte, Arnold Heertje, Sweder van Wijnbergen, Kristien Hemmerechts, Leon de Winter, Jort Kelder, André Rouvoet en Joost Eerdmans.

Voor meer informatie zie: http://www.felix.meritis.nl/nieuws/nachtvhdebat/index.html