Woonwensen ouderen centraal in Buurten

Vestia den haag zuid-oost

De nieuwe serie Buurten van TV West besteedt in de derde aflevering aandacht aan ouderen en zorg. Centraal staat hoe woningcorporaties inspelen op de woonwensen van ouderen. Woensdag 20 september gaat Agnes Kamstra eerst op bezoek in Naaldwijk bij de Westlandse Woongroep. Daarna is zij te vinden in Moerwijk waar ze het belang van internet voor ouderen onder de loep neemt.

Ouderen en zorg
Bij de Westlandse Woongroep in Naaldwijk laat Agnes zien dat het groepswonen voor ouderen belangrijke voordelen heeft. Het houdt je scherp en actief, je hoort erbij. Je kunt langer en prettiger zelfstandig blijven wonen zonder te vereenzamen. Veilig in onderlinge verbondenheid in een vertrouwde omgeving. Maar groepswonen kan ook spanningen opleveren. Spanningen die te maken hebben met de tegenstellingen die in een groep kunnen ontstaan: tegenstellingen tussen eigen mening en groepsbesluit, tussen je eigen gang gaan en je aanpassen, tussen onverdraagzaamheid en tolerantie.

Flatnet
In Moerwijk zijn drie seniorenflats aangesloten op FLATnet, waaronder de Erasmusflat aan het Erasmusplein. Via deze 55+ website kunnen Moerwijkse ouderen contact met elkaar leggen, bijvoorbeeld door te chatten. Inmiddels maken al 24 van de 80 huishoudens in de Erasmusflat gebruik van Flatnet. Agnes gaat bekijken of de bewoners met computers om kunnen gaan en wat ze zoal met elkaar bespreken. Het lijkt erop dat zij ook aardig uit de voeten kunnen met de computer. Doel van FLATnet is senioren te leren dat ze via internet allerlei zaken zelf kunnen regelen vanuit hun woonkamer. Maar ook dat ze via internet contact kunnen hebben met anderen en daardoor minder eenzaam zijn.

Buurten
Buurten is een nieuwe TV West-serie over wonen en leefbaarheid in de regio Haaglanden. De TV-serie komt tot stand door een samenwerking van TV West met de Haaglandse woningcorporaties. Buurten laat zien dat corporaties meer doen dan verhuren alleen. Het toont de actieve betrokkenheid van deze organisaties in de wijk. Agnes Kamstra neemt de kijker mee naar verschillende wijken en projecten en spreekt met bewoners en woningcorporaties.


---