Officiele start bouw Amsterdam Symphony

Projectbureau zuidas

PERSBERICHT Amsterdam, 15 september 2006

Officiële start bouw Amsterdam Symphony door burgemeester Job Cohen

Op woensdag 20 september 2006 zal aan de Zuidas in Amsterdam met een officiële handeling door burgemeester Job Cohen de bouw van Amsterdam Symphony op feestelijke wijze worden gestart. Het multifunctionele project omvat een appartementengebouw, een kantoortoren, een hotel en een parkeergarage. Het ontwerp van Amsterdam Symphony is van de hand van architect Pi de Bruijn, die mede ook het stedenbouwkundige grid voor Amsterdam Zuidas heeft ontwikkeld. Amsterdam Symphony is een ontwikkeling van Bouwfonds MAB Ontwikkeling CVG BV en Trimp & Van Tartwijk Property Development BV.

Amsterdam Zuidas bundelt wonen, werken en recreëren in een gebied met een optimale infrastructuur, in de periferie van de A10, Schiphol en Amsterdam Centrum. In Amsterdam Zuidas zullen de komende jaren 9.000 woningen worden gebouwd. Voor ruim 50.000 mensen wordt werkgelegenheid gecreëerd in het nieuwe stadsdeel van Amsterdam. Amsterdam Symphony is exact gesitueerd op de noord/zuid liggende Minerva-as, tegenover het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Gustav Mahlerlaan, in deelplan Gershwin. Het multifunctionele project wordt niet alleen één van de meest gezichtsbepalende gebouwen in de wijk, maar ook van de gehele Zuidas. Met zijn hoogte van 105 meter is Amsterdam Symphony één van de hoogste gebouwen van de Zuidas. Het gebouw is gelegen aan een plein van indrukwekkende afmetingen, dat een speels waterpanorama zal bieden.

Het project bestaat uit drie delen. Eén van de torens zal een appartementencomplex met luxe huurappartementen gaan huisvesten. De toren van 29 verdiepingen telt appartementen in zes typen, waaronder een aantal penthouses. De kantoortoren strekt zich uit over 27 verdiepingen, met 35.000 vierkante meter kantooroppervlakte. Bovendien zal Amsterdam Symphony een luxueus hotel krijgen met circa 200 kamers, waarover inmiddels overeenstemming is bereikt met Golden Tulip. Het hotel betekent de eerste vestiging van een nieuwe internationale luxury brand onder de nieuwe merknaam Royal Tulip. Het hotel zal dan ook als naam krijgen 'Royal Tulip Amsterdam Symphony'. In de plint is verder ruimte voor een museum of een art gallery, winkels, restaurants en andere voorzieningen.
Pi de Bruijn van de Architekten Cie. in Amsterdam tekende voor de spraakmakende architectuur van het woon- en werkgedeelte in Amsterdam Symphony, het hotel is van de hand van AWG uit Antwerpen. De architectuur wordt gedomineerd door een combinatie van baksteen, een opvallend kleurgebruik en verspringende gevels.

Naar verwachting wordt het project, dat in fasen wordt gerealiseerd, begin 2009 opgeleverd.