Heijmans N.V.

Heijmans versterkt positie op Engelse markt

Dochter Leadbitter koopt Denne Construction

's-Hertogenbosch - Heijmans NV heeft de Engelse onderneming Denne Construction Ltd gekocht. Denne Construction is voornamelijk actief in de woningbouw en opereert in het zuidoosten van Engeland. De acquisitie is een aanvulling op de bestaande activiteiten van Engelse Heijmans dochter J.B. Leadbitter Ltd. De overname past in de strategie om de activiteiten in Engeland te laten groeien.

Denne Construction
Denne Contruction is actief in de sociale woningbouw, de onderwijssector en de zorgsector. De activiteiten van het bouwbedrijf omvatten zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Denne Construction heeft ruime ervaring opgedaan in de Engelse markt voor sociale woningbouw waar ze meer dan dertig jaar actief is. De onderneming is ook werkzaam in de industriële en commerciële sector. Denne Construction is actief in zuidoost Engeland, in het bijzonder ten zuidoosten van Londen en de regio Thames Gateway. Het gebied ten oosten van Oost-Londen, aan beide zijden van de rivier de Thames, heeft van de Engelse overheid een prioriteitsstatus gekregen als te herstructureren stedelijk woongebied. De onderneming is gevestigd in Borden, Kent en heeft 136 medewerkers in dienst. De jaarlijkse omzet is gemiddeld ¤75 miljoen. De omzet van Leadbitter bedroeg in 2005 ¤ 227 miljoen met 391 medewerkers. Heijmans betaalt maximaal ¤ 25,5 miljoen voor de aandelen, waarvan ¤ 9 miljoen afhankelijk is van toekomstige winststijgingen. Naar verwachting zal de acquisitie van Denne ca. ¤ 0,05 bijdragen aan de winst per aandeel van Heijmans over 2007.

Strategie en vooruitzichten
Heijmans is op dit moment actief op de Engelse markt met haar dochter Leadbitter. Leadbitter is met name succesvol in sociale woningbouw, zorgvoorzieningen en schoolgebouwen. In de sociale woningbouw, goed voor ongeveer een derde van de omzet, werkt Leadbitter vaak op basis van raamcontracten met woningbouwcorporaties. Ook Denne Construction heeft veel expertise opgedaan met deze manier van werken. Daardoor kunnen woningen in grotere aantallen worden gebouwd met dezelfde onderaannemers en leveranciers. Dat komt de continuïteit en dus de marge en het risicoprofiel ten goede.

Sociale woningbouw is in Engeland een groeimarkt. Om het tekort aan betaalbare woningen aan te pakken heeft de Britse regering toegezegd in de periode 2006 - 2008 ruim ¤ 8 miljard euro te investeren in sociale huisvesting.

Geografisch gezien is duidelijk sprake van aanvulling op de werkgebieden van Leadbitter en Denne Construction. De werkgebieden overlappen elkaar nauwelijks. Denne Construction zal opereren via de organisatiestructuur van Leadbitter en blijft actief onder zijn eigen naam. Het zittende management blijft aan de onderneming verbonden.Heijmans N.V.