Digitale Gemeente Houten

Archeogroep vindt Romeinse resten

woensdag 20 september 2006 - Bron: Trefpunt (Léon van Zijl)

HOUTEN Sinds twee weken onderzoekt de archeologische werkgroep een stuk grond bij de voormalige buurtschap Honswijk. Op basis van eerdere gegevens vielen daar vroeg-middeleeuwse sporen te verwachten. Niets is minder waar: het terrein blijkt rijk aan Romeinse vondsten.

We zijn absoluut verrast, zegt woordvoerder Joop van Herwijnen. Er blijkt onder het hele terrein een tot nu toe onbekende vroeg inheemse, wellicht Romeinse bewoning te moeten zitten. Helaas hebben we nog geen huisplattegronden aangetroffen, maar wel ongelooflijk veel ander vondstmateriaal. Het is echter een race tegen de klok, want donderdag 21 september wordt het terrein volgespoten met bagger uit het inundatiekanaal. De werkgroep stuitte al snel op aardewerkscherven, zowel meegebracht door de Romeinen als van inheemse oorsprong. Direct is besloten het hele gebied in kaart te brengen. Het wordt dan in vakken verdeeld en per vak worden de vondsten opgetekend. Maandag hebben we voor het eerst een vlakmachine ingezet: die verwijdert de bovenlaag, zodat we makkelijker bij de vondsten kunnen komen. Helaas zitten de resten van vermoedelijke bebouwing nog een stuk dieper. Tot nu toe zijn wel paalresten gevonden, munten, bronzen plaatjes, delen van mantelspelden en een Romeins zegeldoosje. Het is onvoorstelbaar dat er zóveel vondsten in een relatief klein gebied zo dicht aan de oppervlakte liggen, besluit Van Herwijnen.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).