UnicefSri Lanka: geweld gaat door

20 september 2006, Batticaloa - "We zijn ons dorp ontvlucht en zijn hier naartoe gekomen. Ik ben aan mijn been gewond geraakt. Niet ernstig hoor. Mijn moeder is veel zwaarder gewond aan haar arm. Ze ligt nog steeds in het ziekenhuis en ik maak me veel zorgen om haar."

In een vluchtelingenkamp in Batticaloa in het oosten van Sri Lanka vertelt de 14-jarige Sanjan over de vreselijke ervaringen die hij en zijn familie hebben moeten doormaken. Net als duizenden anderen, zijn ze op de vlucht geslagen nadat de strijd tussen de regering van Sri Lanka en de Tamil Tijgers oplaaide. Kinderen maken bijna de helft uit van het aantal ontheemden.

Lichamen van kinderen
"Tijdens beschietingen zat ik in een bunker," vertelt Thaatchaayina, die in hetzelfde opvangkamp verblijft. "We hebben twee weken door de jungle gelopen en hadden heel weinig eten en drinken," vertelt het 13-jarige meisje. Dayasine, een meisje van twaalf jaar, voegt hieraan toe: "Onderweg hier naartoe zag ik lichamen van kinderen op de weg liggen. Sommigen van hen waren nog heel klein."


Om te voorkomen dat kinderen het slachtoffer worden van geweld en uitbuiting, registeren Unicef en haar partners alle kinderen die van hun ouders gescheiden zijn geraakt. Daarnaast worden in opvangkampen kindvriendelijke ruimtes ingericht, zodat kinderen in een veilige omgeving kunnen spelen. Unicef heeft ook onder meer materialen voor sport en spel naar de conflictgebieden gestuurd.

Weer snel naar school
De beste manier om kinderen te helpen bij het verwerken van hun nare ervaringen, is onderwijs. Unicef probeert de kinderen die lijden onder het conflict daarom zo snel mogelijk weer naar school te krijgen. Unicef steunt daarnaast voorlichtingsprogramma's waarin kinderen worden gewaarschuwd voor de gevaren van landmijnen en andere explosieven.

Rukmary heeft de afgelopen jaren al verschillende malen moeten vluchten. Foto: Unicef Sri Lanka/2006/Mitani Rukmary heeft de afgelopen jaren al verschillende malen moeten vluchten. Foto: Unicef Sri Lanka/2006/Mitani

Tot overmaat van ramp is in het oosten van Sri Lanka het regenseizoen aangebroken. Unicef werkt samen met lokale organisaties om ervoor te zorgen dat de ontheemden schoon drinkwater hebben. Ook moet de uitbraak van besmettelijke ziektes worden voorkomen.

Hoe gaat het verder?
Het is de vraag hoe het conflict tussen de regering en de Tamil Tijgers zich verder ontwikkelt. Beide partijen hebben aangekondigd dat ze de vredesbesprekingen weer willen oppakken, maar of dat werkelijk zal gebeuren is onzeker.

"De afgelopen jaren heb ik verschillende keren moeten vluchten," zegt de 22-jarige Rukmary, moeder van een baby van negen maanden. "Ik wil dat het vrede is in Sri Lanka, zodat mijn kind veilig kan opgroeien."