Politie Midden- en West Brabant

Weer een vermissing opgelost dankzij SMS-Alert

TILBURG, 20 september 2006

TILBURG: Gisteravond heeft de politie in de wijk Reeshof met hulp van een deelnemer aan SMS-Alert omstreeks 22.00 uur, binnen een kwartier na verzending, een vermiste 44-jarige Tilburger terug gevonden.

De 44-jarige Tilburger verliet omstreeks 18.30 uur in verwarde toestand zijn woning in de wijk Heerevelden (Reeshof). Zijn vrouw maakte daar om 21.00 uur melding van omdat zij erg ongerust werd. In opdracht van de Officier van Dienst werd door personeel van de Gemeenschappelijke Meldkamer aan 3950 deelnemers in de wijk Reeshof het navolgende SMS-Alert bericht uitgedaan. Politiebericht: Man kwijt,44 jaar, fors post, kalend, bril, geruite blouse antraciet pantalon, zwart schoenen, verward, tips 0900-8844. In het bericht werd ook de naam van de vermiste man opgenomen.

Een oplettende SMS-Alert deelnemer zag 15 minuten na het verspreiden van het bericht de vermiste man lopen over de Langendijk en belde direct de politie. Surveillerende agenten konden de man daarna lokaliseren en spraken hem aan. Hij is door de agenten veilig thuis afgeleverd. Ook zaterdagavond 16 september jl. werd SMS-Alert succesvol ingezet bij de zoekactie naar een vermist tweejarig kind. Diverse burgers reageerden toen op de melding en assisteerden de politie bij de zoektocht naar het vermiste jongetje.

SMS-Alert is een communicatiemiddel waarmee de politie de burger ook informeert bij een inbreker die op heterdaad betrapt wordt, een brand met veel rookontwikkeling of ter preventie als er bijvoorbeeld een oplichter of een nepcollectant in de wijk actief is . Inmiddels is vrijwel de gehele regio Midden en West Brabant aangesloten en doen bijna 40.000 mensen mee.

De politie hoopt in november de 50.000 ste deelnemer te verwelkomen. In de districten Oosterhout en Bergen op Zoom wordt in enkele plaatsen nog een campagne gevoerd. Tijdens de landelijke politiedag (14 oktober aanstaande) zal op alle vier de open dagen in de regio actief geworven worden.

Navolging
Veel politiekorpsen hebben de afgelopen maanden belangstelling getoond voor SMS-Alert. In Rotterdam Rijnmond is men hier mee al gestart. Ook andere korpsen zoals Gelderland Zuid / Noord- Oost, Zuid-Holland Zuid, Het KLPD en Haaglanden overwegen het systeem in te voeren.

Aanmelden
Om aan te melden stuur je een SMS-bericht naar het nummer 8844 met de tekst PMWB gevolgd door de postcode en het huisnummer van je woon-, verblijf- of werkadres, bijvoorbeeld PMWB5045LP30. Het verzenden van dit SMS-bericht is nagenoeg gratis, er kan een klein bedrag (afhankelijk van de provider) van de rekening af worden geschreven. De berichten die de politie verzendt ontvangt je gratis.

Als je een geldige combinatie van postcode en huisnummer verstuurd hebt, ontvang je een SMS-bericht, te weten: Welkom bij SMS-Alert van de Politie. Uw toegangscode voor internet is uw 06-nummer met het wachtwoord. Met je eigen 06-nummer en het wachtwoord kun je je gegevens raadplegen of wijzigen op www.politiemwb.nl. Hier kun je bijvoorbeeld een tijdsperiode instellen wanneer je wel of geen oproepen vanuit SMS-Alert wil ontvangen.

Auteur: Willem van Hooijdonk