Socialistische Partij

SP wil zwarte lijst foute wegenbouwers en terugvordering kartelwinst

20-09-2006 * De SP wil dat verkeersminister Peijs (CDA) een zwarte lijst aanlegt met wegenbouwers die oneerlijke prijzen doorberekenen. Tweede-Kamerlid Arda Gerkens vindt ook dat teveel betaald geld moet worden teruggevorderd. Uit een vertrouwelijk onderzoeksdossier van de Europese commissie, waaruit HP De Tijd vandaag citeert, blijkt dat een vijftal grote wegenbouwers al tientallen jaren profiteert van kortingen op oneerlijk hoge prijzen voor asfalt. Door het asfaltkartel heeft de overheid jarenlang honderden miljoenen teveel betaald voor de aanleg van wegen.

Arda Gerkens De Europese Commissie heeft vorige week zware boetes uitgedeeld aan veertien bedrijven die jarenlang samenspanden in een illegaal kartel voor bitumen, een bindmiddel voor asfalt. Door dit kartel lagen de prijzen voor bitumen soms tot vijftig procent hoger dan in de buurlanden. De oliemaatschappijen die bitumen produceren maakten prijsafspraken en deelden de grote winsten met een vijftal grote wegenbouwers die kortingen op deze prijzen kregen. Kleine wegenbouwers en de opdrachtgevers voor aanleg - meestal overheden - werden hierdoor benadeeld.

Gerkens: "Tientallen jaren zijn er prijsafspraken gemaakt, dat dit het ministerie is ontgaan roept vragen op. Ik vind het erg vreemd dat de overheid zich zolang heeft laten tillen, heeft het dan helemaal geen zicht op de prijzen die in andere landen worden gehanteerd?"

Wegenbouwers die bewust onterecht hoge prijzen in rekening brengen zouden volgens de SP op een zwarte lijst moeten worden gezet, zodat overheden ze kunnen mijden. Verder moet minister Peijs al het teveel betaalde geld terug gaan halen bij de deelnemers aan het kartel. Een aanvullend Nederlands onderzoek zal duidelijkheid moeten geven over de uiteindelijke omvang van de schade.