Publiek kiest winnaar superlintje Dierenbescherming

Dierenbescherming

http://www.dierenbescherming.nl

Den Haag, 20 september 2006 - Een machinist die zijn trein stil zet om een kalf te redden, de eigenaar van een dierenwinkel die zijn laatste vissenkom op de straatstenen stuk gooit en een zakenman die flink in de buidel tast om jaarlijks vierhonderd koeien in de wei te houden. Dat zijn de drie kandidaten voor het superlintje van de Dierenbescherming. Vanaf vandaag kan het publiek terecht op www.dierenbescherming.nl om zijn voorkeur voor één van de drie kandidaten kenbaar te maken. Het superlintje wordt door de Dierenbescherming uitgereikt tijdens de jaarlijkse lintjesregen voor echte dierenhelden op 4 oktober in het Gelredome in Arnhem. De winnaar ontvangt tevens een geldbedrag van 7.500 euro te besteden aan een goed dierendoel naar keuze.

De Dierenbescherming viert dit jaar Dierendag in het Gelredome in Arnhem met een groots muziekspektakel met Nederlandse sterren. Voorafgaand aan dit avondvullende muziekprogramma ten bate van de Dierenbescherming deelt de Dierenbescherming zo'n negentig lintjes uit aan mensen die het afgelopen jaar een goede dierendaad hebben verricht. Drie van de mensen die een lintje krijgen zijn door de Dierenbescherming geselecteerd om in aanmerking te komen voor het superlintje; de publieksprijs.

Kandidaten 'echte helden'
Voor de Dierenbescherming zijn de kandidaten voor de publieksprijs echte helden. Zoals Sander Ju en zijn vriendin Lioni Valentien. In mei gooiden zij de laatste goudvissenkom stuk voor hun dierenwinkel in Amsterdam. Omdat die naar eigen zeggen de vissen te veel stress bezorgt. 'Het is een slechte leefomgeving voor de vis: alsof je met vier mensen in een kleine WC staat. Ik wil het goede voorbeeld geven', aldus Ju. De vissenvrienden hopen dat alle dierenwinkels hun voorbeeld volgen.

Kandidaat Henk Mars redde in het voorjaar een pasgeboren kalfje van de verdrinkingsdood. Het diertje was vlakbij een spoorlijn in het water terechtgekomen en dreigde te verdrinken. Henk Mars, de machinist van een passerende trein, aarzelde geen moment en zette zijn trein, vol met passagiers, zonder enige aarzeling stil. Hij spoedde zich naar het kalf en viste het samen met een passagier uit de sloot. Mars: 'Ik dacht, als ik het niet doe verzuipt het kalf en da's eeuwige zonde'.

De derde keuze die het publiek heeft via de website van de Dierenbescherming betreft de Haagse zakenman Peter Arensman. Ieder jaar sponsort hij met een flink bedrag zo'n 400 koeien. Per koe betaalt hij een bedrag tussen de 50 en 75 euro betaald om ze in de wei te laten grazen. Steeds minder koeien lopen 's zomers buiten. Een gezonde Hollandse koe hoort in de win, vindt Arensman. Door de koeien gesponsord in de wei te laten grazen, wil Arensman het oer-Hollandse beeld van koeien in ons landschap behouden en voorkomen dat de lege plekken ook volgebouwd worden.

(einde bericht)