SARA


SARA levert bijdrage aan Annual Global LambdaGrid Workshop

Op 11 en 12 september vond in Tokyo (Japan) de zesde Annual Global LambdaGrid Workshop plaats. De Global Lambda Integrated Facility (GLIF) organiseert deze jaarlijkse workshop om managers, technici en onderzoekers die bezig zijn met global optical internetworking de gelegenheid te bieden met elkaar te discussiëren over verdere ontwikkeling en operationele vraagstukken. Twee SARA-medewerkers die gespecialiseerd zijn in optische netwerktechnologie hebben aan deze workshop deelgenomen en hun werk gepresenteerd.

Het event kan zich verheugen in een toenemende populariteit en werd bijgewoond door ongeveer 120 personen van universiteiten, onderzoeksinstituten, bedrijfsleven en onderzoeksnetwerken vanuit de hele wereld. Het was de eerste keer dat de workshop werd gehouden in de Aziatisch-Pacifische regio. Dit illustreert de toenemende betrokkenheid bij GLIF van instituten in die regio.

Tijdens het event hebben de Technical en Control Plane Working Groups een gezamenlijke sessie gehouden over activiteiten die voor beide groepen van belang zijn. Dit betrof onder andere het opzetten van een gedistribueerde repository van GLIF-resources (voor toepassingen op het gebied van connectiviteit, scheduling en beleid). Daarbij werd gebruik gemaakt van de op XML-gebaseerde Network Description Language (NDL) die ontwikkeld wordt door de Universiteit van Amsterdam en SARA. Ook werd een visualisatiesysteem gedemonstreerd dat gebruikt kan worden voor het automatisch genereren van topologische diagrammen van NDL-beschrijvingen. De sessie werd afgesloten met een presentatie over ontwikkelingen op het gebied van UCLPv2 die gebruikers de mogelijkheid biedt via webservices eigen lichtpaden te benutten.

Gedurende een sessie van de Technical Working Group werd gediscussieerd over service contracting en fault resolution processen tussen optische knooppunten. Ook werd gesproken over oplossingen voor de verschillende vereisten van statische, dynamische en door de gebruiker gecontroleerde lichtpaden in een hybride netwerk. Daarna volgde een demonstratie van de TL1-toolkit die door SARA wordt ontwikkeld en is een op Perl gebaseerde interface voor de TL-devices. TL1 is een cryptische management interface die door veel optische netwerk apparatuur wordt gebruikt. Hiermee wordt het veel eenvoudiger om management- en accounting-applicaties voor TL1-compliant optische apparatuur te ontwikkelen.

De resultaten van de workshop zijn beschikbaar op: www.glif.is/meetings/2006/.