FNV

MEV/begrotingen

No claim in 2007 uit de gezondheidzorg

Het lijkt erop dat de no-claimregeling in de gezondheidszorg al snel verdwijnt. Voorwaarde is dat Maxime Verhagen van het CDA zijn rug recht houdt, aldus FNV e-Magazine van 20 september

"De no-claimregeling in de gezondheidszorg is een onding," aldus Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV. "Chronisch zieken en ouderen kunnen er niets aan doen dat zij zorg nodig hebben. Zij hebben niet alleen de pech dat ze ziek zijn maar worden ook nog financieel benadeeld."

Volgens berekeningen van de FNV maakt de regeling ook dat alle verzekerden 90 euro per jaar meer aan premie betalen. De FNV vindt daarom dat de no-claimregeling in januari 2007 van de baan moet zijn.

"Dat kan makkelijk. Als je de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen naast elkaar legt, kun je zo zien dat de meerderheid van de Tweede Kamer voor afschaffing is, " zegt Jongerius. "Ook voor regeringspartij CDA is de afschaffing van de no-claim speerpunt in de verkiezingscampagne. Als het CDA dat serieus wil, moeten ze er meteen werk van maken."

Cijfers

Maxime Verhagen, voorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer, heeft Jongerius vorige week dinsdag om de cijfers van de FNV verzocht.

Jongerius: "Toen hij die zaterdag had gekregen, heeft hij De Telegraaf gezegd dat ook het CDA nu al van de no-claim af wil."

Coalitiegenoot VVD, die de no-claim heeft bedacht, is daar niet blij mee. Volgens de laatste berichten krabbelt Verhagen nu terug. "De FNV houdt Verhagen echter aan zijn woord", aldus Jongerius. "Als hij zaterdag een vent kan zijn, moet hij vrijdag ook een kerel zijn."

Vrijdag overhandigen de vakcentrales FNV en CNV en de ouderenorganisaties een petitie tegen de no-claim aan Verhagen.

20 september 2006
Lees het complete FNV e-Magazine van 20 september 2006.htm