Groot aantal branden Boxmeer opgelost

Boxmeer, 20-09-2006 o Het onderzoeksteam van de politie in het Land van Cuijk, dat de branden heeft onderzocht in en rond Boxmeer heeft met de aanhouding van 12 jongeren in de leeftijd van 14 tot 19 jaar een twintigtal branden opgelost.

De jongeren, zowel jongens als meisjes en afkomstig uit de gemeenten Boxmeer, Mill en Gennep, blijken zich schuldig te hebben gemaakt aan brandstichtingen op verschillende plaatsen in de gemeente Boxmeer. Zo werd het Brestbos in Boxmeer in de maanden mei, juni en juli meer dan tien keer brandgesticht. Daarbij had de brandweer enkele keren uren nodig om het vuur geblust te krijgen. In enkele gevallen werd de brand snel ontdekt en werd erin geslaagd om het vuur snel onder controle te krijgen. Vooral de aanhoudende droogte en hoge temperaturen in juni en juli zorgden ervoor dat het bosgebied erg droog en brandgevaarlijk was. Ook blijken de jongeren brand te hebben gesticht in een leegstaand pand aan de Veerstraat in Boxmeer. Verder werden in de periode mei, juni en juli op verschillende plaatsen in de gemeente Boxmeer containers in brand gestoken.

Bij de brandstichtingen opereerden de jongeren steeds in wisselende samenstelling.

Burgemeester riep op tot alertheid

De branden zorgden voor veel onrust in de gemeente Boxmeer. In verband hiermee riep burgemeester K. van Soest op 24 juni op tot extra alertheid. In een interview in het dagblad de Gelderlander zei hij: Natuurlijk zijn wij bezorgd over het toegenomen aantal branden van de laatste tijd. Maar ik heb het volste vertrouwen in de politie. De agenten zaten er tot nu toe met hun onderzoek naar die branden al bovenop.
Mensen moeten, wanneer ze ergens iets verdachts zien of iets opmerken dat ze niet vertrouwen, dit gelijk melden. Dan is het gewoon het beste direct de politie of de gemeente te bellen.

Onderzoek

Door de politie van het district Land van Cuijk werd in mei een onderzoeksteam geformeerd dat speciaal belast was met het onderzoek naar de branden. Het onderzoek leidde tot de aanhouding van twee mannen uit Boxmeer. Ze bleken zich schuldig te hebben gemaakt aan vernielingen en enkele brandjes in Boxmeer.

Door verder onderzoek kwam het team tot een tweede groepering. Begin augustus konden daarvan de eerste verdachten worden aangehouden. Gaande het onderzoek werden in totaal 12 jongens en meisjes in de leeftijd van 14 tot 19 jaar aangehouden en verhoord. Ze bekenden betrokken te zijn geweest bij ruim twintig branden in vooral de gemeente Boxmeer. Op dit moment is het onderzoeksteam met de laatste stukjes van het onderzoek bezig. De meeste jongeren zijn weer in vrijheid gesteld. De oudste zit nog in voorlopige hechtenis. Later zal de rechter over de hem voorgelegde zaken oordelen.

Tevreden

Burgemeester K. van Soest van Boxmeer heeft zijn tevredenheid uitgesproken naar het onderzoeksteam. Daarbij gaf hij aan dat na de aanhoudingen het aantal branden in en rond Boxmeer sterk is afgenomen. Hij sprak zijn waardering uit voor het vele werk dat door de politie is verzet om tot de aanhoudingen te komen.

Ook dankt hij iedereen die extra alert is geweest gedurende de afgelopen maanden. Hij benadrukt nog eens om zeker niet te stoppen met deze alertheid. Sociale controle en oplettendheid vergroot de leefbaarheid en het woongenot in Boxmeer.